Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare i flygplanskrock

Ett gigantiskt Airbus-plan kolliderade med ett mindre plan på JFK-flygplatsen i New York på måndagskvällen. Örebroaren Per Olsson befann sig på Airbus-planet.

Annons
Per Olsson.

Det var när det väldiga Airbus-planet, ett av världens största passagerarplan, var på väg ut på startbanan för att lyfta som det brakade in det mindre planet. Per Olsson och hans arbetskamrater var på väg hem till Sverige och från sin fönsterplats såg han tidigt att planen var på väg att kollidera.

– Det sitter kameror på vingspetsarna och bilderna visas på skärmar i stolsryggarna så man såg tidigt att det var för trångt. Jag kunde kolla genom fönstret också och insåg någon minut före att vi skulle krocka, berättar Per Olsson.

– Stämningen i planet var lugn, det var nog ingen annan som märkte riktigt vad som hände. Vi fick till och med berätta för besättningen att vi krockat.

Eftersom Airbus-planet var flera gånger större än det andra planet blev inte krocken speciellt våldsam för Per Olsson och hans medpassagerare. För de personer som befann sig i det mindre planet blev dock kollisionen mycket kraftig, flygplanskroppen snurrade nästan ett halvt varv.

– Det började spruta olja och ryka ur det andra planet och det var brandbilar och ambulanser överallt. Konstigt nog stod vårt plan kvar alldeles intill efter krocken med motorerna på. Man har ju funderat en del på vad som hade kunnat hända om det börjat brinna, det kunde slutat riktigt illa, menar Per Olsson.

Efter att ha bussats i väg för en extra hotellnatt fick Per Olsson och hans arbetskamrater flyga hem nästan ett dygn senare, och han landade på svensk mark på onsdagsmorgonen. Ingen i sällskapet hade några problem med att sätta sig i ett flygplan igen enligt Per Olsson.

– Det var otäckt just när det hände, men det gick över ganska fort.

Mer läsning

Annons