Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare i kaoset i Mali: "Vi vill inte riskera livet"

Två unga örebroare befinner sig just nu i huvudstaden Bamako i Mali där skottlossning har brutit ut.
– Vi försöker få kontakt med ambassaden, säger Markus Allard, distriktsordförande för Ung vänster i Örebro.

Annons
Kaotiska scener utspelar sig i Malis huvudstad Bamako.

Markus Allard och Edvard Welander, som båda är aktiva i Vänsterpartiet, har en tid befunnit sig i Mali för att arbeta med presidentvalet. De har på eget initiativ åkt dit för att jobba som valstrateger och rådgivare åt oppositionspartiet Sadis kandidat Oumar Mariko.

– Vi bekostar allt själva och anledningen till att vi hamnade här är att vänsterpartisten Mussie Ephrem, som är en god vän till oss, är god vän med Oumar Mariko, berättar Markus Allard.

Vad händer nu?– Det har genomförts en militärkupp och införts utegångsförbud. Det har brutit ut skottlossning och militären har omringar den statliga radiokanalen.

Är ni oroliga?– Den kandidat vi jobbar för har ju utsatts för attentat och är bredd på att något kan hända. Det känns som om allt är möjligt.

Tänker ni försöka åka hem?– Vår plan var att vi inte skulle lämna landet men nu vette fan. Det är ju inte så att vi vill riskera livet.

Långvarig oro i norr

Svenska UD avråder sedan tidigare från alla resor till Malis tre nordliga regioner (Kidal, Gao och Timbuktu), området söder om gränsen till Mauretanien samt norra delen av Mopti-regionen på grund av det oroliga läget i landet.

(TT)

Mer läsning

Annons