Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Kenya befarar ett "mycket högre" dödstal

Mörkret föll över Nairobi en andra kväll utan att terrordramat i gallerian Westgate fått ett slut. Polisen befarar att dödstalet kommer att stiga kraftigt.

Annons
Foto: Scanpix/Ben Curtis

På söndagskvällen ska ett omfattande anfall mot angriparna i gallerian ha inletts för att få ett slut på belägringen. Men informationen var mycket knapphändig. Kenyanska poliskällor meddelade dock att risken var stor att det kan bli ett "mycket högre" dödstal till följd av attacken.

- Vi befarar att dödstalet kan vara mycket, mycket högre än vi har (hittills), med tanke på hur många kroppar som har setts därinne, sade en polis till nyhetsbyrån AFP. På söndagskvällen hade 68 människor bekräftats döda, enligt det lokala Röda Korset.

Hur många som hölls gisslan var fortfarande oklart. Känslig insats Tidigare under dagen hördes sporadisk skottlossning. Informationen om insatsen mot de misstänkta islamistiska terroristerna var knapphändig.

- Vi tror att det finns en del oskyldiga människor därinne – därför är insatsen mycket känslig, sade inrikesminister Joseph Ole Lenku.

Skräckslagna vittnen berättade dock för Reuters om terrorn: maskerade män som kastat granater och skjutit urskillningslöst.

Panikslagna, flyende människor. Döda som låg utspridda runt bord med oavslutade måltider. Musik som fortfarande spelade ur högtalarna. Kenyas president Uhuru Kenyatta sade att en utredning ska inledas om vem som ligger bakom attacken, trots att det somaliska terrornätverket al-Shabaab har tagit på sig den. [PMIN]Al-Shabaab är ett reellt hot mot Kenya. Det visar ju gårdagen om inte annat, sade Emma Skeppström, Somaliaexpert vid Försvarets forskningsinstitut FOI till TT och syftar på lördagen.

- Ju mer Kenya engagerar sig i Somalia, desto mer giltigt mål blir det, tycker al-Shabaab, sade hon.

 Det utdragna skeendet har rest frågetecken. En teori är att al-Qaida har planerat och genomfört attacken men låtit al-Shabaab ta på sig det. Syftet skulle vara att stärka terrornätverket som länge haft stora interna slitningar, enligt uppgifter till SVT.

Twitter stängde på söndagskvällen det konto som tycktes vara det senaste som terrornätverket al-Shabaab talade ifrån.

Strax innan hade flera namn och nationalitet på personer som påstods vara angriparna i gallerian publicerats från kontot.

(TT)

Mer läsning

Annons