Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsbaby född i London

(UPPDATERAD 22:56) En prins har fötts i London. Brittiska hovet tillkännagav på måndagskvällen att prins William och hans fru Kate hade fått en son – parets första barn.

Annons
Prins William och frun Kate under ett besök på Kranji Commonwealth War Memorial i Singapore 2012.

Den kungliga babyn föddes halv fem på eftermiddagen brittisk tid, efter veckor av spänd väntan och intensiv mediebevakning. Pojken väger 3,8 kilo. Både han och Kate uppges må bra och stannar på sjukhuset över natten.

Tidigt på måndagsmorgonen började förlossningsarbetet och paret skrevs in på sjukhuset St Mary's i västra London. Prins William deltog under hela förlossningen.

Enligt hovet var drottning Elizabeth "förtjust över nyheten". Utanför Buckingham Palace hade tusentals brittiska rojalister samlats och hurrade när det efterlängtade budskapet tillkännagavs. Även utanför sjukhuset fanns stora folksamlingar. Många har väntat i flera dagar på den kungliga nedkomsten, en del med flaggor och andra föremål i de brittiska färgerna rött, vitt och blått.

De nyblivna föräldrarna gifte sig i april 2011. Vad den brittiske prinsen ska heta har inte avslöjats, men brittiska tidningar har spekulerat i de klassiska kunganamnen George och Edward. Lillprinsen är drottning Elizabeths tredje barnbarnsbarn och prins Charles första barnbarn.

Den nyblivne farfadern

prins Charles sade sig vara "enormt stolt och lycklig".

Premiärminister David Cameron sade att det var ett historiskt ögonblick för Storbritannien men "framför allt är det ett underbart ögonblick för ett varmt och kärleksfullt par som har fått en son".

Förlossningen rapporteras ha gått till normalt. Det blev inget kejsarsnitt.

Vad tycker du barnet ska heta? Lämna gärna en kommentar!

Prins Willam och hans fru Kates barn har kungligt blod som går långt tillbaks i tiden.

Den nya prinsen

Sonen till prins William och hertiginnan av Cambridge – Kate – är drottning Elisabeth II:s barnbarnsbarn.

Barnets titel kommer att bli prins av Cambridge. Barnet är nummer tre i tur till tronen, efter farfar kronprins Charles och pappa prins William.

Prins William planerar att vara pappaledig i två veckor – den lagstadgade minimiledigheten för brittiska fäder – och återgår sedan till sina uppdrag.

De kungliga barnen brukar ha fem eller sex gudföräldrar. Williams bror prins Harry och Kates syster Pippa Middleton är troliga val. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons