Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade ur rasmassor kan dö av förgiftning

UPPDATERAD 10.26. Under dagen landar ett sjuvårdsteam bestående av ett 70-tal specialister på Haiti. De är utsända av hjälporganisationen Läkare utan gränser och ska rädda

Annons
Haitis huvudstad är full av skadade och chockade människor.

De 70 har med sig två uppblåsbara sjukhus och sju stora tält för patienterna. Flera i sjukvårdspersonalen är specialister på någon som kallas crush-syndrome. Det är de allvarliga invärtes skador som kan uppstå när någon har legat begravd under exempelvis raserade hus.

– Njurarna kan tryckas ihop. Då utsöndras ett gift som man kan dö av, säger Malin Lager, pressinformatör på Läkare utan gränser (MSF).

Sedan tidigare har organisationen omkring 800 personal på plats, varav majoriteten är haitier. Den svenska MSF-medarbetare som tidigare saknades har påträffats och är i säkerhet.

"Över hundra tusen döda"

Enligt Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive har fler än hundratusen människor dött i skalvet.

De fem FN-anställda svenskar som tidigare saknats har varit i kontakt med UD.

I huvudstaden Port-au-Prince vittnar besökare om hundratals hus som har rasat och enligt SR Ekot låg skalvets epicentrum bara 16 km öster om huvudstaden. Ett tiotal svenskar finns i landet, enligt Utrikesdepartementet. SVT talade på onsdagskvällen med den svenske ambassadören i Karibien, Sten Ask, som bekräftade att de fem är oskadda. Svenskarna på Haiti kommer erbjudas flyg till Europa i kväll, lokal tid.

Den stora jordbävningen har orsakat enorm förödelse på Haiti. Flera stora sjukhus, FN-byggnaden samt presidentpalatset har skadats i skalet enligt uppgifter i flera media.

-Fler än hundratusen människor har dött i skalvet, säger Haitis premiärminister jean-Max Bellevire till CNN.

Plundringen har börjat

 I det fattiga och våldsdrabbade landet har plundringen redan börjat, och våldsamheter befaras som en våld av kaoset.

Resebyrån Apollo har flera resenärer på Dominikanska republiken som ligger på samma ö som Haiti.

- Man har känt av skalvet på Dominikanska, men vi har inte fått några rapporter om några skador, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo till na.se.

Resebyrån har även resenärer på de närliggande öarna Tobago och Curacao, men inte heller därifrån rapporteras om några allvarliga effekter av skalvet.

Kraftigaste på 200 år

Jordbävningen mätte 7,0 på Richterskalan och är det kraftigaste som drabbat landet på 200 år. Skalvet inträffade igår kväll lokal tid och följdes av två efterskalv. Enligt nyhetsbyrån Reuters låg hela huvudstaden i mörker. Haiti ligger sex timmar efter Sverige. När klockan är 12 i Sverige är den således 06 i Haiti.

Känner du någon som är på Haiti? Maila [email protected]

Haiti

Republiken Haiti ligger på västra delen av ön Hispaniola i Västindien.

Landet har 9,2 miljoner invånare, varav 2 miljoner bor i huvudstaden Port-au-Prince.

Haiti är Västindiens i särklass fattigaste land. En stor del av befolkningen lever på mindre än 2 dollar om dagen.

Bergskedjorna i norr och söder gör att Haiti har två åt väster långt utskjutande halvöar. Dessa innesluter den breda och djupt inträngande bukten Gonâve samt ön med samma namn.

I buktens förlängning mot öster utbreder sig den jordbävningsdrabbade riftdalen Cul-de-Sac, som fortsätter in i Dominikanska republiken.

Mer läsning

Annons