Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ratko Mladicgripen i dag

(UPPDATERAD 13:22) Serbisk polis grep i dag den forne bosnienserbiske ÖB:n Ratko Mladic. Han är den mest efterspanade misstänkte krigsförbrytaren som är efterlyst av FN:s krigsförbrytardomstol.

Annons

Mladic är efterlyst av krigsförbrytartribunalen i Haag sedan 1995, misstänkt för folkmord i samband med belägringen av Srebenica.

En vän till Mladics familj säger till Reuters att Mladic har gripits i Serbien och att han sitter häktad hos den serbiska säkerhetstjänsten BIA.

Sedan i oktober 2010 är de serbiska myndigheternas pris på Mladics huvud 10 miljoner euro – cirka 90 miljoner kronor.

Anklagas för massakerMladic är åtalad i sin frånvaro för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien på 1990-talet. Inte minst beskylls han för att ha lett massakern i Srebrenica, vilken rubricerats som folkmord av FN:s krigsförbrytardomstol.

Mladic skickades av förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic till Kroatien 1991 för att slå ned självständighetsrörelsen där, gjorde sig känd för effektivitet och inkallades av den bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic 1992 för att leda kampen för ett serbiskt Bosnien. Ett stort antal vittnen såg honom på avrättningsplatserna kring Srebrenica under massakern på cirka 8 000 muslimer.

Ledde attack mot Dubrovnik

Ratko Mladic är född i Bosnien 1942. Han ledde den jugoslaviska arméns bombardemang av den kroatiska staden Dubrovnik 1991 och placerades sedan i Sarajevo. Han förde befälet vid belägringen när armén besköt civilbefolkningen i den bosniska huvudstaden – ett av de brott som åklagaren i Haag åtalat Mladic för.

Mer läsning

Annons