Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebellerna har intagitGaddafis högkvarter

(UPPDATERAD 22.15.) Libyska rebeller trängde på tisdagen in i Muammar Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya i Tripoli.
Väl inne mötte de svagt motstånd – men det fanns fortfarande inga uppgifter om var Gaddafi själv befann sig.

Annons
Hundratals rebeller strömmade in genom portarna till Gadaffis högkvarter i Tripoli under tisdagen. Flera personer dödades och skadades under stormningen.

Natten mot tisdagen tillhörde regimen, innan rebellerna på dagen gick till tung attack mot Gaddafis sista fäste.

En högst oväntad utveckling hade rapporterats: Gaddafi-sonen Saif al-Islam, som i måndags påståtts vara gripen, dök plötsligt upp, mitt i natten, bland västerländska journalister på hotell Rixos. Saif al-Islam bedyrade att hans far var kvar i staden och mådde bra och att regimen fortfarande hade full kontroll.

- Vi kontrollerar Tripoli. Alla kan vara säkra på det. Allt är väl i Tripoli. Jag är här för att motbevisa lögnerna, sade han och förde runt journalister på en biltur bland jublande anhängare på gatorna – trots att rebellerna bara några timmar tidigare hade hävdat att de hade hand om 95 procent av staden.

ProjektilerUnder tisdagen sköt Gaddafilägret sedan raketer och granater ut från högkvarteret Bab al-Aziziya. En del slog ned vid Gröna torget – som rebellerna döpt om till Martyrtorget. Även bostadshus drabbades.

Från sjukhusen vädjades via twitter om i princip allt: läkare, mediciner och ambulanser.

Vid lunchtid tog händelseförloppet ännu en gång en ny vändning. Tjock svart rök vällde upp från det starkt befästa och sex kvadratkilometer stora Bab al-Aziziya. Kraftig skottlossning hördes från både lättare och tyngre vapen. I luften ovanför fanns Natos stridsflyg – även om det inte gick att få bekräftat att flygattacker riktats mot själva området.

Plundring

Tidigt på kvällen lyckades rebellstyrkorna forcera en av portarna till Gaddafis högkvarter. Enligt reportrar på plats sköt rebellsoldater i luften för att fira.

Det fanns krypskyttar kvar på området och sporadiskt stridande i vad som beskrevs som motståndsfickor, men vapenförråden plundrades snart av rebeller. Rebellsoldaterna ska också ha gått in i Gaddafis eget hus i högkvarteret.

Nu är det över! Det är slut med Gaddafi! jublade en rebell.

Ras LanufÄven på andra håll i landet där det fortfarande förekom strider hävdade rebellerna framgångar. De uppgav för AFP att de också intagit oljestaden Ras Lanuf.

Det enda livstecknet från Muammar Gaddafi själv förmedlades av den ryske schackmästaren Kirsan Iljumzjinov via nyhetsbyrån Interfax. Iljumzjinov, som besökte Gaddafi i juni, uppgav att han varit i kontakt med den libyske ledaren igen, via telefon. Till Iljumzjinov ska Gaddafi ha sagt att han befann sig i Tripoli och inte tänkte lämna staden.

En av flera explosioner nära Gaddafis högkvarter i Tripoli på tisdagen.
Rebeller firar efter att ha tagit sig in Gaddafis högkvarter i tripoli.

Mer läsning

Annons