Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för uppror och nya skalv

Risk för nya skalv. Risk för uppror. Och hjälpsändningar som inte räcker till. Svenska mediers rapportering om jordbävningskatastrofen i Haiti är dyster.

Annons

Det kan bli nya skalv i Haiti, enligt forskare. Det skriver telegrambyråerna TT-AFP-Reuters som citeras i flera medier.

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg är på plats och skriver: ”Först efter fem timmar stöter vi på de första hjälparbetarna.” Han konstaterar att Haiti behöver mat, vatten, mediciner, grävskopor – allt. ”Utanför bårhuset, på gatan, ligger 18 kroppar. En kvinna börjar skrika förtvivlat när hon ser sin syster.”

DN:s utsända Michael Winiarski har intervjuat den amerikanske predikanten Brent Gambrell som chartrade ett flygplan för att hjälpa människor som drabbats av jordbävningen:

- Världen är inte rättvis, när detta drabbar det fattigaste landet på västra halvklotet, säger han till dn:s reporter.

Nyhetsbyrån TT berättar om det amerikanska hangarfartyget Carl Vinson där det finns 19 startklara helikoptrar. Under tolv timmar flög helikoptrarna över området och delade ut förnödenheter som egentligen skulle användas av besättningen. Tusentals flakskor vatten och energidryck, filtar och fältsängar, skriver TT. Men nu finns inget kvar på fartyget att skicka ut, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ted Branch, den högste amiralen på båten, säger enligt TT att det finns saker att dela ut på flygplatsen. Men inget avtal som tillåter amerikanerna att dela ut det.

Mats Lundahl, professor i utvecklingsekonomi och ”Haitiexpert”, skriver på svd.se att nödhjälp inte räcker. Ekonomin måste också byggas upp. Landet saknar i stort sett all infrastruktur, skriver han. ”Det enda som det finns gott om är arbetskraft – de överlevande – men de måste sysselsättas.”

På expressen.se säger kosmetologen Evelyne Buino att risken för uppror är stor. Gäng beväpnade med machete drar runt på gatorna och stjäl pengar och mat. Så länge människor är hungriga och törstiga och så länge vi inte har ordnat med tak över huvudet finns risk för uppror, säger Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim till TT/AFP/Reuters efter ett besök i landet.

Mer läsning

Annons