Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda korset fick in överhalv miljon första dygnet

(UPPDATERAD) Svenska röda korset samlade in över en halv miljon kronor under det första dygnet efter jordbävningen i Haiti.

Annons

Vid halv tolvtiden på torsdagen var den exakta siffran 680 000 kronor, i insamlingen som började på onsdagen. Av det kom 375 000 kronor via sms och 305 000 kronor från webbinsamlingen.

– Det går väldigt bra nu. Det är långt över snittet. Och om engagemanget fortsätter så är det här bara starten, säger Arash Mokhtari, pressekreterare på Röda korset.

Internationella Röda korset meddelade i går att man skänker 70 miljoner kronor till hjälparbetet på Haiti. De pengarna tas från organisationens reserver.

– Så vi vill ha in ännu mer. Det finns risk för efterskalv som kan leda till tsunami, så det är svårt att beräkna hur mycket pengar som behövs, säger Arash Mokhtari.

"Bra att samarbeta"

Erik Zachrison, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII), säger att insamlingarna till Haiti kom igång snabbt.

– Det är väldigt många organisationer på banan och det är en fördel att vi kom igång snabbt.

Genom FRII samarbetar många av de stora hjälporganisationerna genom gemensam information om vad människor kan göra för att hjälpa.

– Det är bra att vi visar att vi kan samarbeta. Att givarna inte ser oss som konkurrenter utan att vi arbetar med olika ingångar. En del med sjukvård, andra kanske med skola och så vidare, säger han.

Mer läsning

Annons