Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju döda i bombdåd i Oslo

En kraftfull bomb detonerade på eftermiddagen i Oslos regeringskvarter. Enligt norsk polis har sju personer bekräftats döda, uppger NRK. Till tidningen Dagbladet säger polisen att angreppet var riktat mot olje- och energidepartementet.

Annons

Norska polisens insatschef bekräftade vid 17-tiden på eftermiddagen att explosionen, som inträffade klockan 15.26 i Oslos regeringskvarter, orsakades av en bomb. På frågan om det kommit någon förvarning om terrordådet eller om polisen haft anledning att misstänka att något var på gång, svarade insatschefen nej.

Personer från polisens bombgrupp genomsökte på eftermiddagen regeringskvarteret.

Ullevål sjukhus är satt i katastrofberedskap och har bett andra sjukhus om ambulanser och helikoptrar.

Även Rigshospitalet har infört katastrofberedskap.

- Det här är den mest dramatiska dagen i Norges historia efter andra världskriget, konstaterade NRK:s tv-kommentator sammanbitet.

Enligt Reuters korrespondent var bombens mittpunkt mellan statsminister Jens Stoltenbergs kontorsbyggnad och oljedepartementet. Båda byggnaderna har fått omfattande skador. Tidningen Verdens Gang (VG) uppger att explosionen slagit hål i byggnaden in till statsminister Jens Stoltenbergs kontor.

Jens Stoltenberg säger till Reuters att han befinner sig i säkerhet men vill inte säga var han är, eftersom han väntar på polisens rekommendationer.

Statsministern säger till NRK att regeringens krisråd är samlat och ett möte ska hållas i kväll. Justitie- och utrikesministrarna är på väg till Oslo.

- Det är en väldigt allvarlig situation, konstaterade han. - Min tankar går till alla dem som drabbats av explosionen.

Stoltenberg hörde själv smällen men ville inte gå in på fler detaljer om sin upplevelse.

Enligt Stoltenberg har ingen regeringsmedlem skadats.

Ögonvittnen säger till nyhetsbyrån NTB att det verkar som om explosionen kom från en bil.

- Det brinner i byggnaden bakom statsministerns kontor. De flesta fönstren är krossade och gatan är full av byggnadsdelar, säger TV2:s reporter Eivind Fondenes som är på plats vid regeringsbyggnaden.

TV-bilderna visade ett stort vitt rökmoln som hänger över stadens centrum.

På explosionsplatsen råder total förödelse, visade NRK:s kameraman, som lyckats ta sig innanför avspärrningarna. En utbränd bil syntes ligga på sidan bland all bråte och krossat glas.

I markplanet kan man se rakt igenom en av regeringsbyggnaderna, uppger en VG-journalist.

Polischefen Einar Ås uppmanade allmänheten att lämna Oslo centrum och lugnt bege sig hem.

- Det är fortfarande en väldigt oavklarad situation, sade han. - Vi är beredda på alla eventualiteter.

All tillgänglig polispersonal är inkallad. Polisen har inget uppslag om vem som ligger bakom bombdådet och efterlyser tips från allmänheten.

Det är möjligt att det handlar om flera explosioner, uppgav polisen.

- Vi har ingen huvudteori utan har fullt upp med att få överblick, sade Einar Ås och tillade att eventuellt kan andra verksamheter i staden komma att evakureras.

Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center ett stenkast från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

- Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåste ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga. - Jag ser hörnet av regeringsbyggnaden, det kommer svart rök och det brinner. Alla fönster är krossade. - Det är en jätteobehaglig känsla. Det känns som att jag har haft änglavakt, säger hon.

Ida Lindqvist arbetar som sjuksköterska i Oslo. Hon hade precis mött sin bror på Oslo Centralstation när hon hörde en kraftig smäll.

- Det är poliser och ambulanser överallt. Jag har aldrig hört så mycket sirener. Bredvid mig står en gammal kvinna och gråter. Det är gråtande människor överallt, säger hon till TT på telefon.

Josefin Sandberg, som även hon arbetar i Oslo, var på väg hem från jobbet när det small.

- Jag var på bussen vid Jernbanetorget när det hände. Det kändes i hela bussen och det var rök överallt, över hela Karl Johans gate, säger hon till TT.

Hon bor hos Svenska Föreningen i Oslo, cirka 300 meter från explosionen. Ett 15-tal personer har nu samlats på innergården, och undviker att gå ut.

Enligt Olof Hultgren, minister vid svenska ambassaden i Oslo och ställföreträdande ambassadör, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo.

- De flesta är ungdomar som arbetar här, säger han till TT. - Det här ligger väldigt centralt så det kan säkert ha varit svenskar som råkat gå förbi där när det smällt.

Polisen i Stockholm har omedelbart skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm som en följd av explosionen i Oslo.

- Självklart påverkar händelsen oss i Stockholm. Vi kommer att vidta åtgärder i samråd med säkerhetspolisen men jag säger inte vad vi kommer att göra, säger Stefan Färdigs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

Anders Bredfell, presschef på Arlanda, vill inte säga om man har vidtagit några säkerhetsåtgärder efter explosionen i Oslo.

- Vi kommenterar aldrig sådant, men det är i alla fall ingenting som kommer att märkas för resenärerna. Tyvärr kan jag inte säga mer än så, säger han till TT.

Svenska regeringen följer utvecklingen i Oslo.

"Jag beklagar djupt det tragiska som hänt i Oslo och vid de norska socialdemokraternas ungdomsläger. Mina tankar går till offrens anhöriga och till dem som skadats. Jag har varit i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg för att beklaga det inträffade och vi har erbjudit vår hjälp om detta skulle behövas. Från svensk sida följer vi fortlöpande händelseutvecklingen. Det finns fortsatt stora oklarheter runt det inträffade", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt på regeringens hemsida.

Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt vill i övrigt inte säga hur regeringen hanterar situationen i Sverige just nu.

- De interna rutinerna i sådana här lägen kommenterar vi inte, säger han till TT.

Han vill inte heller säga om något av de svenska statsråden befinner sig i Oslo.

- Vad gäller statsrådens kalender så kommenterar vi dem aldrig, av säkerhetsskäl, säger Carlsson.

Säkerhetspolisen (Säpo) är försiktig med att kommentera händelsen i Oslo.

- Vi följer det som hänt noga. Jag vet inte vilka åtgärder som kommer att tas, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos Säpo.

Mer läsning

Annons