Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals samladesoch hedrade terrorns offer

Omkring 150 000 människor samlades på måndagskvällen i Oslo för att minnas de döda och ta avstånd från terror. Tidigare på dagen hölls en tyst minut och även i Sverige stannade många upp klockan tolv för att hedra offren för fredagens attacker.

Annons
150 000 människor samlades på måndagskvällen i Oslo för att hedra terrorns offer.

Vid manifestationen på Rådhusplatsen i Oslo hade många människor rosor i händerna och höll upp dem i luften under tystnad innan minnesstunden inleddes. Bland talarna fanns AUF:s ordförande Eskil Pedersen och Norges statsminister Jens Stoltenberg.

-Ondska kan döda en människa, men aldrig besegra ett helt folk, sade Stoltenberg.

Öppenhet och demokrati

Han talade om mer öppenhet och demokrati och uppmanade också unga människor att engagera sig.

-Det blir ett Norge före och ett Norge efter de 22 juli, men vilket Norge det blir bestämmer vi själva, sade han.

Det var meningen att minnesstunden skulle inledas med att alla människor gick gemensamt i ett långt tåg, men eftersom så många var ute på gatorna ställdes marschen in.

Bland dem som deltog i manifestationen fanns Ola Stubdal som hoppades att händelserna inte skulle förändra Norge.

-Vi vill ta staden tillbaka. Ingen ska skrämmas att inte vara här, sade han.

Även i närheten av Utöya visade människor sin sorg över det som hänt. På en klippa i närheten av färjeläget, där färjan går över till ön, lade besökare ned blommor och tände ljus.

Hedrades i StockholmTidigare på dagen hölls också en tyst minut för att hedra alla dem som dödats. Utanför Oslos universitet samlades tusentals människor och vid domkyrkan växte blomsterhavet långt ut på gatan.

I Sverige visade många sin sympati med offren och genom att delta i den tysta minuten. På Stockholms centralstation stannade förbipasserande upp och runt om i landet stod tåg och bussar stilla. Stockholmsbörsen lade ned arbetet under den tysta minuten och även EU-kommissionen deltog.

TEXT: Amanda Billner och Fredrik Gunér/TT

Mer läsning

Annons