Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var med i nazistiskt forum

Från blyg och flitig – till en rasistisk massmördare.
Den gripne Anders Behring Breivik, 32, tycks ha genomgått en ödesdiger förvandling de senaste tio åren.

Annons

När Breivik var i 20-årsåldern jobbade han på Telias cellcenter i Oslo. Hans gamla arbetskamrater beskriver honom som lugn och flitig.

Gav man honom en uppgift så blev den utförd, säger en tidigare kollega till tidningen VG.

Under den perioden blev Breivik medlem i Fremskrittspartiet (FRP), och var aktiv i ungdomsförbundet. Det invandringskritiska partiet var emellertid en mild västanfläkt jämfört med hans senare åsikter.

Blev högerextrem

I slutet av 20-årsåldern blev Breivik allt mer högerextrem, berättar en barndomskamrat för VG. Han skrev islamofobiska inlägg på Facebook, där han också beskrev sig som kristen fundamentalist. Breivik gick med i rasistiska nätforum, bland annat det nazistiska Nordisk, enligt tidningen Expo. Där förekommer bland annat uppmaningar om sprängdåd mot politiker som är för invandring.

Efter Telia startade han ett IT-företag som tvångsupplöstes 2008. Därefter registrerade han firman Breivik Geofarm som åtminstone på pappret sysslade med grönsaksodling. Genom den beställde han i maj sex ton konstgödsel – som kan användas till hemmagjorda bomber.

Gillade vapen

Breivik är medlem i en pistolskytteklubb och har flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat automatvapen. Han tycker också om att spela datorspelet World of Warcraft.

Tills för några veckor sedan bodde han med sin mamma i en lägenhet i västra Oslo, men grannarna säger till VG att de sällan såg till honom.

Enligt Sven Granath, forskare på Brottsförebyggande rådet, är det typiskt att de som utför vansinnesdåd är ensamma och asociala, med en kärlek till vapen.

De var aldrig några värstingar i skolan utan tvärtom ofta skötsamma med en störd personlighet i botten, säger Granath.

(TT)

Mer läsning

Annons