Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilksbild och svensk flagga brändes i Malaysia

Nu brinner återigen svenska flaggor, den här gången i Malaysia. Orsaken är att många svenska tidningar senaste veckorna publicerat konstnären Lars Vilks beryktade teckning av profeten Mohammed som rondellhund.

Annons
Demonstranter bränner en svensk flagga och en bild av Lars Vilks i samband med en protset utanför den svenska ambassaden i Kuala Lumpur, Malaysia.

Det var efter fredagsbönen som ett par hundra muslimer i Kuala Lumpur begav sig till svenska ambassaden med banderoller och affischer med budskap som ”lär er av elfte september” och skanderade ”ner med Sverige och ”länge leve islam”, enligt nyhetsbyrån AP.

När de kom fram till ambassaden uppmanade de Sveriges stadsminister att vidta kraftfulla åtgärder mot tidningar som publicerat teckningen och mot Lars Vilks. Sedan brände de svenska flaggor tillsammans med bilder på Lars Vilks som blev världskändis efter att Nerikes Allehanda 2007 publicerade skämtteckningen.

Sveriges ambassadör i Malaysia, Helena Sångeland, förklarade snabbt att hennes regering inte kommer att kommentera det inträffade eller vidta några åtgärder. Hon förklarade också att hon är mycket besviken över att svenska flaggor brändes och efterlyser en bättre dialog med landets muslimer.

Enligt ambassadören hotar flera muslimska partier och organisationer med bojkott av svenska produkter. Det har senaste dagarna varit ett antal mindre demonstrationer mot Sverige men det är inte mycket som rapporterats i landets massmedia. Men många malaysiska muslimer upprörs och känner sig kränkta av publiceringarna i svenska tidningar och även malaysiska utrikesministern har bett svenska regeringen att agera mot de tidningar som på nytt publicerat karikatyrteckningen.

Någon risk för svenskars säkerhet i Malaysia bedömer inte Helena Sångeland att det finns i dagsläget.

Mer läsning

Annons