Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Hårda stridervid Gaddafis residens

Oppositionen i Tripoli firade på Gröna torget i natt, efter att rebellerna intagit större delen av den libyska huvudstaden.Men hårda strider rapporteras ännu pågå i närheten av Muammar Gaddafis residens och i södra Tripoli.

Annons

Tidigt i morse strömmade rebellerna jublade in på det symboliskt viktiga Gröna torget i Tripolis hjärta. Torget har tidigare varit skådeplats för välregisserade hyllningsmöten för Gaddafi.

Tusentals unga människor dansade, viftade med den röd-svart-gröna flaggan och sköt salut. På andra håll revs bilder på Gaddafi ner från husväggarna.

- Vi upplever historiska ögonblick, jublade den libyska aktivisten We'am Mohanna i Tripoli medan spårljus flög över natthimlen och ljudet av tutande bilhorn och skott hördes i bakgrunden.

Många Tripolibor nåddes av sms från rebelledningen där det stod: "Gud är stor. Vi gratulerar det libyska folket till Muammar Gaddafis fall", skriver Reuters.

Men slaget är inte över ännu. En talesman för rebellsidan säger till tv-kanalen al-Jazira att Gaddafitrogna styrkor ännu strider i Tripoli och håller 15-20 procent av huvudstaden, skriver Reuters.

Ljudet av våldsam eldgivning hördes på måndagsmorgonen från området nära Gaddafis bostad och strider pågick även i södra delarna av Tripoli, enligt en AFP-reporter på plats.

Stridsvagnar har setts lämna Gaddafis högkvarter och beskjuta områden i Tripoli, enligt en rebellkälla till tv-kanalen al-Jazira.

Enligt AFP hördes också automateld vid halv sjutiden på morgonen i närheten av hotell Rixos där de flesta av de utländska reportrarna i staden bor.

- Det verkar faktiskt som att det är på väg mot en upplösning, kommenterade Mellanösternanalytikern Anthony Skinner. - Men flera frågor kvarstår. Den viktigaste är vad Muammar Gaddafi gör nu. Flyr han eller kan han fortfarande slåss? I det lite längre perspektivet, vad händer härnäst? Vi vet att det varit en del allvarliga splittringar inom rebellernas led, säger Skinner.

Mahmud Jibril, en av Nationella övergångsrådets ledare, varnade tidigare under natten för att det fortfarande fanns motståndsfickor kvar både i och utanför Tripoli.

- Striden är inte över ännu, sade han tidigt i morse i oppositionens tv-kanal. - Om Gud är god kommer segern att vara fullständig om några timmar.

Sent i går kväll sändes en ljudupptagning med Muammar Gaddafi i libysk tv. Var han då befann sig var en väl bevarad hemlighet.

Han manade libyerna att "rädda Tripoli" från en rebelloffensiv.

- Det är alla libyers skyldighet. Det är en fråga om liv och död, sade Gaddafi.

En diplomatisk källa säger till AFP att Muammar Gaddafi kan vara kvar inne i anläggningen Bab al-Azizya, som fungerat som sambandscentral och militärhögkvarter för regimen. Militäralliansen Nato har bombat komplexet konstant och många av byggnaderna är helt jämnade med marken.

Mer läsning