Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare en gripen

En man har gripits i Polen misstänkt för att ha haft koppling till bombdådet i Oslo i fredags. Gripandet ska ha gjorts vid en razzia i Wroclaw i söndags. Samtidigt inleds häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik i Oslo bakom stängda dörrar.

Annons

Enligt polska medier driver den man som nu gripits i Polen ett företag som handlar med kemikalier via internet. I Breiviks "manifest" omskrivs Polen som ett möjligt land att handla komponenter för att tillverka bomber i, dit man kan åka själv och hämta produkter, snarare än att handla över nätet. Han skriver att det är lätt att köpa delar som är olagliga i det egna landet i länder som Polen, för att sedan smuggla hem.

"Många av dessa öststatsfabriker kommer att sälja de flesta kemikalier till dig så länge som du framstår som en trovärdig kund (icke-muslim, icke-extremist)", står i en passage.

Gripen känd av polisenNorska myndigheter har inte velat kommentera uppgifterna om att någon gripits i Polen, men polska medier rapporterar att det var norsk polis som vände sig till rättsväsendet där, med utgångspunkt från uppgifter som förekommer i Breiviks "manifest". Enligt polska radion är den gripne känd av polisen sedan tidigare. Det är oklart på vilken brottsrubricering han gripits - uppgifterna går isär. En polsk jurist säger till norska Dagbladet att mannen kan hållas av polisen i två dygn innan frihetsberövandet prövas.

Häktningsförhandlingar klockan 13Vid klockan 13 i dag inleds häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik om terrordåden, som kostade minst 93 människor livet i Oslo och på Utöya, hålls vid 13-tiden i dag. Den hålls bakom stängda dörrar. TT:s utsända rapporterar att ett hundratal reportrar trängs utanför rättssalen i Oslo tingsrätt. Polis finns på plats med hundar inne i byggnaden och står även utanför. Många vanliga Oslobor har samlat utanför tingsrättens byggnad. Även på baksidan av byggnaden väntar många människor.

Två önskemålÅklagaren Christian Hatlo kommer att begära åtta veckors häktning för Anders Behring Breivik i samband med häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt. Man kan häktas max fyra veckor i Norge, men tiden kan dubblas på grund av de extraordinära omständigheterna kring just det här fallet. Den terrormisstänkte Anders Behring Brevik har sagt att han föredrar att förhandlingarna, är offentliga.

- Han har två önskemål. Det första är att förhandlingarna ska vara öppna och det andra är att han ska få bära uniform, sade försvarsadvokaten Geir Lippestad till NRK. Häktingsförhandlingen mot Anders Behring Breivik kommer dock att vara helt stängd för medier och allmänhet, på grund av säkerhetsläget och med hänsyn till den pågående förundersökningen, har tingsrätten beslutat.

Massivt polisuppbådEnligt NRK finns farhågor om att han annars ska försöka sända kodade meddelanden till eventuella medhjälpare. Polisen befarar även hämndaktioner och "lynchstämning" när Behring Breivik ska ställas inför domstol och därför kommer ett massivt polisuppbåd att finnas på plats.

- Vi måste försäkra oss att den misstänkte förs tryggt fram och tillbaka till rätten. Vi ska också ombesörja för att det finns så mycket poliser på plats att rättsförhandlingarna kan gå rätt till, säger Sveinung Sponheim vid Oslopolisen till norska TV2.

 TEXT: TT

Mer läsning

Annons