Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utveckla den offentliga sektorn

Dagens arbetarsamhälle är skapat av både borgare och socialister. Kan arbetsmarknaden acceptera icke högskoleutbildade personer? Kan vårt samhälle tolerera ”låglönejobb” där ingen utbildning eller arbetserfarenhet krävs?

Arbetsförmedlingen har förlorat sin roll i samhället, försörjningsstöden pikar rakt upp. Kommuner går på knäna, in-ut ge lite pengar utan större krav. Personer som både vill och kan arbeta får inget arbete, kraven är för höga, till och med inom den offentliga sektorn, låglönejobb ska inte få finnas för det är en förnedring mot individen.

Försörjningsstöd utan krav ... sug på den förnedringen. Går det ens att ställa krav?

Skapa nya roller inom den offentliga sektorn, rätt roll gör rätt sak, sjuksköterska, läkare, pedagog kanske ska arbeta med rätt saker. Går det att skapa roller inom omsorgen där man umgås och äter pedagogiskt, till och med tar promenader? Kan skolan anställa rastvakter, skolvärdar och personer som bistår pedagoger, kan parkarbetare anställas som håller våra kommuner i gott och väl bemötande skick? Kan samhället kräva ett uns tillbaka från dem som får försörjningsstöd och har förmågan att arbeta?

Kostnaden finns där, använd det rätt. Jag är ganska säker på att det blir en fördelaktig affär för den offentliga sektorn om fackförbund och arbetsgivare kan acceptera nya låglöneroller. Att jobba för en lön måste vara bättre än kravlöst gå till socialen med tiggarmössan. Det om något är förnedrande och sänker en medborgare till botten av livet.

”En som tror på dagens ungdomar”

Hällefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel