Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvinna energi ur blixtar?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under juni och juli månad drog kraftiga åskväder förbi och
122 000 blixtar registrerades. Blixtar har mycket energi i sig och frågan är om det går att ta vara på och lagra energin från en blixt.

Den senaste tiden har flera kraftiga åskväder dragit förbi över Sverige. Juni 2011 blev en rekordmånad för blixturladdningar. Det var 122 000 registrerade blixtar och normalt på ett helt år registreras 170 000 blixtar. Även under juli månad har åskväder varit ett vanligt fenomen som har orsakat stora problem i samhället med till exempel översvämningar och strömavbrott. Blixtar är kraftiga fenomen som har mycket energi i sig.

Tänk om man skulle kunna ta till vara på och lagra energin från en blixt? Det mesta omvandlas till värme och temperaturen stiger till 30-50000 grader på bara några miljondels sekunder. Det är ungefär fem gånger så hög temperatur jämfört med solens yta. En blixt har en spänning på 10-100 miljoner volt och en strömstyrka på 5000-100000 Ampere. Men pga att den bara varar 0.0001 sekunder bli energin endast i storleksordningen 10-100kWh. Det resulterar i att den starkaste blixten kan försörja en 40 watts glödlampa i nästan 2,5 år, medan den medelstarka och mest förekommande blixten kan försörja lampan i ca 35 dagar. Varje sekund slår det ner ca 100 blixtar på jorden. Om man samlade alla dessa skulle man kunna hålla liv i en 40 watts lampa på varje kvadratkilometer av jordens yta. Så att försöka fånga och lagra blixtar är det alltså ingen större nytta med!