Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Alla ska kunna leva på sin pension

Svar

... på Jan-Åke Siljeströms insändare, NA 31 mars.

Alla människor ska kunna leva gott på sin pension, inte bara de som varit höginkomsttagare under sitt yrkesliv. Jan-Åke Siljeström ger en tydlig bild av att pensionärerna har fått det tuffare trots att de fått en liten höjning av pensionen. För oss i Vänsterpartiet ska pensionen vara något att se fram emot. Den ska ge människor en chans att andas ut efter sitt arbetsliv och ge möjlighet att ägna sig åt intressen, vänner eller familj. Pensionen ska inte innebära försämrad livskvalitet, oro eller uppgivenhet som en följd av minskande pensioner samtidigt som utgifterna ökar.

Dagens pensionssystem gynnar höginkomsttagare och de som kan arbeta längre. Vänsterpartiet vill därför höja pensionerna istället för pensionsåldern, vi var det enda partiet som röstade emot höjningen av pensionsåldern när beslutet togs i riksdagen. För att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner vill vi också att pensionsrätterna baseras på den bakomliggande inkomsten när du är sjuk eller föräldraledig och inte på den faktiska inkomst du får. Vi har även fått igenom viktiga satsningar som höjt tak för bostadskostnad i bostadstillägget och sänkt skatt för pensionärer. Hälso- och sjukvården har blivit avgiftsfri för personer som är över 85 år och tandvårdsbidraget höjts för personer som är 65-74 år.

Vänsterpartiet är idag det enda riksdagspartiet som driver frågan om att stoppa marknadshyror.

Vänsterpartiet i Örebro har lagt flera motioner om hur Örebros allmännyttiga fastighetsbolag ÖBO ska förbli just en allmännytta, något som bland annat innebär att ÖBO ska erbjuda hyreslägenheter som vanligt folk – även pensionärer – har råd med. Örebro kommun tar varje år ut miljontals kronor i vinst ur ÖBO, något som ytterligare tvingar ÖBO att höja hyrorna. Vi tycker denna vinst istället borde gå till att förhindra orimliga hyreshöjningar vid renovering, men även till att hålla nere hyrorna vid nyproduktion av hyresrätter. Som vanligt är det de mest utsatta grupperna som drabbas hårdast: pensionärer, arbetslösa, ensamstående, nyanlända eller unga. I Örebro har styrande partier S, C och KD dock valt att fortsätta med vinstuttaget ur vår gemensamma allmännytta. I riksdagen och i övriga landet kämpar vi även hårt för att stoppa införandet av marknadshyror. Om marknadshyror skulle införas väntar stora hyreshöjningar i hela landet, något som skulle få katastrofala följder med ökad segregation och sociala problem som följd. Vänsterpartiet är idag det enda riksdagspartiet som driver frågan om att stoppa marknadshyror.

Den allt mer privatiserade äldreomsorgen i Örebro har visat sig vara en mycket dyr affär för kommunen och det fortsätter än idag att pressa upp kommunens kostnader.

En av Vänsterpartiets hjärtefrågor handlar om att den skatt som Örebros medborgare betalar inte ska gå till privata vårdföretag eller till miljonöverskott till kommunen när många av de kommunala verksamheterna samtidigt går på knäna. Örebro kommun har gjort ett överskott på cirka 2,5 miljarder kronor under de senaste fem åren, vi tycker att stora delar av detta överskott borde återinvesteras i Örebroarna istället för att läggas på hög. Den allt mer privatiserade äldreomsorgen i Örebro har visat sig vara en mycket dyr affär för kommunen och det fortsätter än idag att pressa upp kommunens kostnader. Onödiga kostnader för kommunen innebär allt för ofta nedskärningar på viktiga kärnområden och förebyggande verksamhet.

Vi beklagar att styrande partier S, C och KD i Örebro har valt en väg som tillåter att våra gemensamma skattemedel hamnar i privata fickor.

Så nej, det är inte den situation som Jan-Åke beskriver som Vänsterpartiet kämpar för. I Vänsterpartiets Örebro ska alla människor kunna leva på sin pension, inte bara några få.

Martha Wicklund,

kommunalråd Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel