Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V sparkar ut ÖP-vänliga medlemmar

(Uppdaterad 21.11) Vänsterpartister som skrivit på namninsamlingen för Örebropartiet ombeds att lämna partiet.

Annons

”Vi har noterat att du har medverkat till bildandet av Örebropartiet genom att skriva under den namninsamling som partiet behöver för att kunna ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Vi kommer därför att stryka dig som medlem i Vänsterpartiet.”

Så skriver partisekreterare Aron Etzler (V) i ett mejl till ett flertal vänsterpartister i Örebro.

Markus Allard gick i veckan ut och meddelade att han bildat ett nytt parti, Örebropartiet. Bland de som skrivit på registreringen av det nya partiet finns ett flertal vänsterpartister.

– En registrering innebär inte att man blir medlem i partiet, säger Markus Allard.

Registreringen har fått Vänsterpartiet att reagera och i dag fick de vänsterpartister som skrivit på registreringen ta emot ett mejl med följande formulering:

”Partistyrelsens verkställande utskott, VU, har den 7 mars behandlat bildandet av Örebropartiet. VU har konstaterat att Örebropartiet är ett konkurrerande politiskt parti. De har därför också beslutat att det inte är förenligt med medlemskap i Vänsterpartiet att stödja bildandet av Örebropartiet.

Vi har noterat att du har medverkat till bildandet av Örebropartiet genom att skriva under den namninsamling som partiet behöver för att kunna ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Vi kommer därför att stryka dig som medlem i Vänsterpartiet. Om du anser att du ska kvarstå som medlem har du till fredag 14 mars på dig att göra anspråk på det. Hälsningar Aron Etzler, partisekreterare”

– I går sade Murad Artin att Örebropartiet inte skulle göra någon skillnad i politiken och skulle inte påverka Vänsterpartiet på något vis, säger Markus Allard. Ett dygn senare går Vänsterpartiet ut och rensar ut 50 procent av de aktiva vänsterpartisterna i Örebro.

Vänsterpartiet menar dock att ingen medlem har uteslutits ännu.

– De har inte uteslutits. Men det har gått ut ett mejl till ett antal personer där de uppmanas ta ställning till vilket parti man vill tillhöra, säger Linda Bengtsson, pressekreterare till Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, till TT.

– Vänsterpartiet anser att det inte är rimligt eller lämpligt att man tillhör två olika partier. Det är inga konstigheter, så har det alltid varit. Man kan inte stå på olika sidor i olika frågor, säger Linda Bengtsson.

Annons