Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Värna ett öppet samhälle för alla

För 50 år sedan valde ett tiotal personer att tåga från Järntorget till Stortorget i Örebro. Det rörde sig om ett tiotal människor som hade tröttnat på att bli behandlade som psykiskt sjuka eller avvikande på något sätt. De var trötta på att inte få vara sig själva, älska vem de vill och att inte få samma rättigheter som alla andra. Med sig hade de skyltar med budskapen: ”Sexuell jämlikhet”, ”Homosex är mänskligt” och ”Kunskap raserar fördomar”. Det var den 15 maj 1971. Den demonstrationen var en svallvåg från Stonewallupproret, det uppror som började med att hbtq-personer till sist slog tillbaka mot polisens trakasserier och blev startskottet för bildandet av ett hundratal grupper som stred för hbtq-personers rättigheter runt om i USA.

Sedan dess har en del hänt; homosexualitet räknas inte längre som en psykisk sjukdom, sexuell läggning har godkänts som asylskäl, diskriminering på grund av sexuell läggning och kön har förbjudits i skolan, steriliseringslagen för transsexuella har avskaffas. Vi kan till och med se hur länder som Irland har infört lagar som numera tillåter samkönade äktenskap. De är alla exempel på viktiga framgångar för hbtqia-personer som vi kan glädjas över.

Plötsligt har tillvaron blivit farligare för hbtq-personer och begrepp som hbtq-fria zoner har dykt upp.

Men Sverige och världen har en lång väg att gå. För samtidigt som utvecklingen successivt har gått framåt så har högerextrema partiers popularitet haft en stor inverkan. Vi ser runt om i världen hur länder så som Ungern, Polen och USA har bidragit stort till att backa den utveckling som har varit. Plötsligt har tillvaron blivit farligare för hbtq-personer och begrepp som hbtq-fria zoner har dykt upp. Tyvärr så har vi även sett denna utveckling Sverige där vissa partier i riksdagen inte anser att frågan om ett öppnare samhälle ska prioriteras, istället vill de snarare inskränka de rättigheter som tagit så lång tid att arbeta fram.

I ett samhälle där det har blivit tuffare för hbtq-personer att vara sig själva så slåss vi i Vänsterpartiet ännu hårdare för alla människors fri- och rättigheter. I riksdagen driver vi frågor om att utöka det straffrättsliga skyddet för hbtq-personer, om en könsneutral lagstiftning och om att förbättra adoptionsmöjligheterna för samkönade par. I Örebro kommun lägger vi en stor hbtq-motion i Kommunfullmäktige som tar upp allt från att se till att ha hbtq-inslag i stadsrummet till att det ska finnas en tydlig ingång i kommunens verksamheter för hbtq-personer som utsatts för våld i nära relation.

För när inskränkningar sker i människors grundläggande fri- och rättigheter så är det upp till oss politiker att värna ett öppet samhälle som inkluderar alla människor. För mig som vänsterpartist så kommer jag aldrig nöja mig med något mindre än att alla människor ska känna sig trygga i Örebro, och att alla människor ska ha friheten att vara den de är. För ett jämlikt samhälle är ett bättre samhälle för alla.

Martha Wicklund

oppositionsråd, Vänsterpartiet Örebro komm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel