Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VA-taxan måste höjas rejält

En kraftig höjning var att vänta. Men kommunstyrelsen återremitterar ärendet till förvaltningen. Troligen införs en ny VA-taxa nästa år som blir högre än den planerade.

Förslaget från miljö- och teknikförvaltningen till kommunstyrelsen var att VA-taxorna skulle höjas i år med 10 procent, med start första maj. Taxehöjningen är tänkt att täcka de ökade kostnader som uppstått då VA-abonnenterna har minskat och för det underhåll av kommunens vidsträckta ledningsnät som pågått under flera år.

– Vi ska ta ett större grepp om taxorna. Förvaltningen har fått i uppdrag att se över hela organisationen och taxans utformning och funktion, säger Thomas Doxryd (S), kommunstyrelsens ordförande.

Översynen skulle exempelvis kunna innebära att man beslutar att investera i effektivare utrustning, att arbeta mer rationellt och vidta fler åtgärder för att dra ned på energianvändningen, menar Thomas Doxryd och oppositionsrådet Ewa Unevik (M).

Läs mer i torsdagens NA.