Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccinering räddar liv

Med sociala medier har alla former av konspirationsteorier fått en ökad utbredning. Det kan handla om alltifrån att förintelsen aldrig inträffat eller att människan inte har varit på månen. Att förneka jordens klimatkris hör till den vanligaste konspirationsteorin. SVT visade i höstas en serie som kallades för Vaccinkrigarna. Serien handlade om Antivaccinrörelsen i USA som hävdar att vaccineringen mot Mässling/Påssjuka/Röda hund (MPR) orsakar autism hos barn. Det gemensamma för denna teori är att den bygger på personliga berättelser från olika människor. Eftersom stora vetenskapliga studier visar att detta samband saknas motsäger det naturligtvis människornas egna berättelser. I Sverige har vi sedan många år ett vaccinationsprogram mot MPR. När så gott som 100 procent av alla barn deltar i detta har till exempel mässlingen helt utrotats. Detsamma gäller förstås den mycket allvarliga sjukdomen polio.

Nu står vi inför en massvaccination mot covid-19. Då kommer säkert vissa människor påstå att det är farligare med själva vaccinationen än att drabbas av pandemin. Som motvikt till dessa vanföreställningar är det viktigt att de traditionella medierna och andra goda krafter motsäger den här typen av konspiratörer. Ingen kan väl ha undgått att märka under 2020 att vår värld inte fungerat utan vaccin då ett nytt virus uppenbarar sig. Låt 2021 bli ett år då vi hjälps åt alla genom att vaccinera oss så att virusspridningen stoppas och att livet kan återgå till det nästan normala. Att vaccinera sig har alltid räddat liv. Naturligtvis gäller det även i den situation som vi befinner oss nu.

”Karl Johan”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel