Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är normalt väder?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Man hör meteorologer ofta säga att temperaturen är över eller under det normala. Ibland hör man också att det har regnat mer än normalt. Men vi talar sällan om vad för slags normalvärde vi använder vid jämförelsen. Ett normalvärde är ett jämförelsevärde eller en referensvärde som dels används för att karakterisera en orts klimat, dels för att jämföra ett aktuellt värde med ett medelvärde beräknat från en lång följd av år.

I början av 1900-talet enades man runt om i världen att 30 år var en lämplig längd att beräkna sådana normalvärden på och just nu används perioden 1961-1990. Temperaturmässigt så finns dygns- och månadsmedelvärden att jämföra mot men för nederbörden används bara månadsmedelvärden. Trots att de flesta av oss tycker att 30 år är en ganska lång tid så är det egentligen en för kort tid för att få fram stabila medelvärden för en plats.

Detta gäller inte minst nederbörden som uppvisar stora variationer. Man kan tycka att det bör vara rätt vanligt att vädret är normalt men egentligen är det mycket sällan det inträffar. På Observatoriekullen i Stockholm har man mätt sen år 1786 och vid bara sju tillfällen har man haft normalt månadsväder, senast var juni 1964. I Göteborg var november 2007 en onormalt normal månad och det var första gången sen starten år 1859.