Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är typiskt påskväder?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I samband med storhelger brukar vi meteorologer ofta få frågan hur vädret brukar vara och just nu är det ju påsken som är uppe på tapeten. Men finns det egentligen något typiskt påskväder?

Det är lätt att göra statistik på storhelger som t.ex. jul som alltid infaller på samma dagar. När det gäller påsk blir det mycket svårare för att inte säga omöjligt att göra meningsfull statistik eftersom själva storhelgen flyttar på sig så pass mycket.

Påskdagen är definierad som första söndagen som innefaller efter första fullmåne efter vårdagsjämningen. Det är den astronomiska definitionen. I praktiken tar man hänsyn till några gamla traditioner, vilket innebär att påskdagen inte alltid infaller där den borde. Påskdagen kan inträffa tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Det är alltså 35 dagar, över en månad, som skiljer tidigast och senast möjliga datum åt.

Den som tycker att påskhelgen flyttar lite hur som helst från år till år kan trösta sig med att sekvensen av påskhelger upprepas teoretiskt efter 5.7 miljoner år. Om man gillar den tidigaste varieranten av påsk får man snällt ta och vänta. Senast påskdagen inföll 22 mars var 1818, och nästa gång blir 2285. Nästa gång påskdagen infaller den 25 april är 2038 och senast det inträffade var 1943.