Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad föredrar vi? Demokratisk rättsstat eller diktatur?

Annons

När jag reste runt i Taiwan i våras träffade jag flera affärsmän, både svenskar och andra. Deras bild var entydig. I Taiwan fungerar rättsstaten. Om du startar ett lite kafé i Taipei eller när en svensk företagsjätte som Ikea driver affärsverksamhet så vet både de anställda och ledningen vad som gäller. De behöver inte muta sig fram. Ett tillstånd som utfärdats i dag gäller sannolikt också i morgon, i nästa vecka och nästa månad.

Vistas i Taipei – om så bara för några dagar – så får du räkna med att stöta på ett demonstrationståg. Vid sidan av de etablerade institutionerna så finns det också en utbredd protestkultur...

Medborgarna i landet har rätt att utöva sina demokratiska rättigheter. Och tro mig, det gör de! Vistas i Taipei – om så bara för några dagar – så får du räkna med att stöta på ett demonstrationståg. Vid sidan av de etablerade institutionerna så finns det också en utbredd protestkultur och en aktivism, som skulle få gröna och röda aktivister i Sverige att bli avundsjuka.

Men Taiwan tvingas leva med ett ständigt hot att Kina förverkligar sin vision att med våld införliva Taiwan med den kommunistiska stormakten.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström uttryckte under ett seminarium i Stockholm. sin stora oro för utvecklingen i Kina. Många av oss har hört om hur företagsamheten i Kina blomstrar. De anställda på Ericson i Kumla har noterat att ett kinesiskt företag som heter Huawei numera är den viktigaste konkurrenten. Det är mindre känt att den kinesiska marknaden fortfarande till stor del är statsstyrd.

Och det är värre än så:

– Det är väldigt många krångliga regler för europeiska företag att investera där, sade Cecilia Malmström.

– Det blir allt svårare. Det är brist på transparens, rättssäkerhet och förutsägbarhet och det verkar bara bli värre tyvärr.

En diktatur som dessutom sätter upp en massa konstlade regler för utländska företag som verkar i landet, medan kinesiska företag i EU kan räkna med alla de fördelar som en fungerande rättsstat innebär.

Okej, då har vi alltså en kommunistisk diktatur som avrättar tusentals människor varje år. En diktatur som kidnappat en svensk medborgare som var på tillfälligt besök i Thailand. En diktatur som dessutom sätter upp en massa konstlade regler för utländska företag som verkar i landet, medan kinesiska företag i EU kan räkna med alla de fördelar som en fungerande rättsstat innebär.

Strax bredvid ligger en stat som har en fungerande demokrati, där det finns en intern process för att kontrollera att landet uppfyller FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. En stat där det råder rättssäkerhet och där företag kan lita på att överenskomna spelregler kommer att följas.

Om vi nu skulle välja vilket av dessa både länder vi borde ha mest utbyte med. Vilket av dem är att föredra? Ja, ställ frågan på det sättet så skulle de allra flesta svara att Sverige och EU borde satsa på det där landet där demokrati och rättssäkerhet råder.

Med Taiwan har varken Sverige eller EU några officiella förbindelser. Med Kina har både Sverige och EU en hel del utbyte. Till exempel gjorde Stefan Löfven tidigare i år ett officiellt besök i landet.

Fast det råkar vara precis tvärtom. Med Taiwan har varken Sverige eller EU några officiella förbindelser. Med Kina har både Sverige och EU en hel del utbyte. Till exempel gjorde Stefan Löfven tidigare i år ett officiellt besök i landet. Mänskliga rättigheter lär ha nämnts, men vi får inte veta hur.

Det där har historiska orsaker. En gång i tiden var Taiwan en högerdiktatur och Kina en kommunistisk diktatur. Båda gjorde anspråk på att representera hela Kina. Då var valet inte så svårt. Taiwans anspråk på att representera hela Kina framstod som orimligt.

Men det är värre att både Sverige och EU fortsätter att prioritera den korrupta statskapitalismen i Kina ...

Men det är värre att både Sverige och EU fortsätter att prioritera den korrupta statskapitalismen i Kina - och spelar med i Pekings spel - trots att det numera är regeringen i Taiwan som har ett folkligt mandat. När nu EU:s handelskommissionär också pekar på att villkoren företagande och handel försämras i Kina. Ja, då är frågan om det inte är läge att gradera upp relationerna med Taiwan. Demokratin Taiwan förtjänar bättre!