Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör dig lycklig?

Jodå, lycka går att köpa för pengar. I alla fall om du investerar i rätt saker.

Annons

Flera studier visar att människor med mycket pengar generellt är lyckligare än de med lite pengar. Men enligt nya rön är det viktigaste inte inkomsten utan hur man gör av med den, skriver Wall Street Journal. Upplevelser gör oss lyckligare än prylar.

Människor tror ofta att materiella ting ger bättre valuta för pengarna än flyktiga upplevelser. Men när de ser tillbaka på vad de lagt pengar på tycker de oftast att upplevelserna gett mer, enligt psykologiprofessorn Ryan Howell vid San Francisco State University.

– Folk tror att upplevelser bara ska ge dem tillfällig lycka, men de ger faktiskt mer lycka och större värde, säger han.

Upplevelser är ofta något vi delar med andra, de ger oss en känsla av sammanhållning och blir en del av vår identitet. Och kanske viktigast av allt, vi jämför inte våra upplevelser med andras, säger Thomas Gilovich, psykologiprofessor vid Cornell University.

– Tänk dig att du köpt en ny dator som du verkligen gillar och så kommer någon och har köpt en för samma pris, men med skarpare skärm och snabbare processor. Hur mycket retar det dig?

Enligt hans undersökningar retar det folk enormt. Men när försökspersonerna uppmanas att tänka sig att de varit på semester i Nya Zeeland och någon annan haft en bättre semester stör det dem inte alls lika mycket.

– Du har fortfarande dina egna upplevelser och minnen, så det retar inte folk lika mycket. (TT)