Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annons

Snart har hela april passerat och vi står inför den sista vårmånaden maj. Maj har fått namn efter den romerska fruktbarhetsgudinnan Maia och i Norden kallas maj inte utan skäl Blomstermånaden. I södra Sverige brukar maj meteorologiskt sett bjuda på sommarväder, men precis som april kan även denna månad bjuda på överraskningar. För tre år sedan kom det över en decimeter snö i norra Svealand och södra Norrland. Samma område fick på sina ställen 2-3 decimeter snö den 16-17 maj 2005. Men detta händer som tur är inte så ofta.

Vanligtvis stiger dygnets medeltemperatur på de flesta håll i landet med 1,2-1,6 grader i veckan. Maj månads värmerekord ligger på +32,5 grader. Det uppmättes både i Kristianstad och Kalmar 1892. Vi har också ett köldrekord, det ligger på -24,1 grader i Fjällnäs i Härjedalen. Om man vill förlita sig på bondepraktikan kan man gå efter följande regler; "Om det regnar mycket i maj skall det regna litet i september och tvärtom. Åska i maj skall ej betyda godt år. En bisvärm i maj är lika mycket värd som ett lass hö. En varm maj göder kyrkogården. Dagg och kyla om aftnarna bringar ett godt foderår" (Sibyllae spådom).