Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vi ska ha EU till var den stora frågan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Åtta välprofilerade kandidater till Europaparlamentet besökte Örebro och Betelkyrkan på tisdagen Debatten kom att handla mycket om vad vi ska ha EU till.

Betelkyrkan i centrala Örebro arrangerade en paneldiskussion i går inför valet till Europaparlamentet, även kallat EU-valet.

Med i debatten var personer som står högt på partiernas vallistor till EU. Bland annat Lars Adaktusson, Kristdemokraterna förstanamn till Europaparlamentet, Peter Eriksson, Miljöpartiets andrekandidat, och Cecilia Wikström, trea på Folkpartiets lista och utsedd av både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet till Sveriges just nu mest aktiva EU-parlamentariker.

Hur kommer det sig att ni arrangerar detta?

– Vi ville vara med och lyfta intresset för EU-valet. Det började med att vi kontaktade Cecilia Wikström och Lars Adaktusson, och då ville flera vara med, berättar Per Danielsson som sitter med i kyrkans förtroenderåd.

– Vi valde att begränsa oss till de åtta partier som sitter i Örebros kommunfullmäktige, fortsätter Per Danielsson.

Exempelvis så har Sverigedemokraterna, som deltog i debatten, inte någon EU-parlamentariker i dag. Det kan jämföras med Piratpartiet som är invalda i Europarlamentet men som inte fick delta i Betelkyrkan.

Debatten kom främst att handla om vad vi behöver EU till. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet svarade nej på frågan om Sverige ska vara med över huvud taget.

De andra partierna framhöll vikten av att upprätthålla freden och det gemensamma klimatarbetet.

Moderatorn Per Danielsson valde att ställa direktriktade frågor till kandidaterna.

Något som inte gick hem hos alla och skapade viss frustration hos politikerna som gärna ville framhålla sin egen agenda.

Fredrick Federley (C) avbröt debatten vid ett tillfälle då Lars Adaktusson (KD) fått två frågor och han själv ingen.

– Jag är nöjd med debatten även om den var annorlunda. Vi är inte vana med riktade frågor men det kanske är nyttigt att inte få svara på en fråga som man känner är viktig för en, säger Fredrick Federley (C) till NA efter debatten.

Debatterar du ofta i kyrkor?

– Ja, faktiskt. Jag var på en tidigare i dag (läs i går). Kyrkorna är väldigt aktiva i EU-valet och det är ofta kyrkorna som går främst i civilsamhället vad gäller att engagera sig för fattiga människor, säger Fredrick Federley (C).