Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill Leif Östling ha – förutom lägre skatt?

Annons

Vad fan får jag? Det var Leif Östlings (styrelseordförande för Svenskt Näringsliv) svar till en reporter som ställde frågor om hans avancerade kapitalplacering på Malta för att minska sin skatt i Sverige. Jag och många fler som såg intervjun reagerade ganska starkt på Östlings beskrivning av att han ”inte fick mycket” för all den skatt som han betalade i Sverige.

Under några dagar så fylldes de sociala medierna Facebook och Twitter av berättelser där många gav sin personliga bild av vad skatter går till. Det var berättelser om allt ifrån nybyggda vägar till äldreomsorg som tar hand om en gammal mamma, berättelser om brandmän och poliser som gör stordåd, om att få gå på komvux och ta examen på universitetet, det handlade om förlossningar och sjukvård. Kort sagt, att under livets olika skeenden ta del av samhällstjänster som finansieras gemensamt med skatter.

I år att jag kunnat ta del av den skattefinansierade sjukvården i en ovanligt hög omfattning. Det har varit mammografi, livmoderscellprov, operation och strålning av bröstcancer med återbesök. Jag har varit på neurologmottagningen vid flera tillfällen på grund av skakningar i en hand och ett ben och fått diagnosen Parkinson fastställd. När jag gjort alla dessa besök på vårdcentralen, mammografin, kirurgen och neurologmottagningen har jag delat både väntrum och diagnos med människor i olika åldrar, från olika samhällsklasser och med olika inkomst. Hittills har jag inte hört någon i alla dessa väntrum fråga vad man får för skatten.

Det är möjligt att Östling kanske inte reflekterat över att han tack vare ett välfärdssamhälle och skatter fått möjlighet att ta två universitetsexamen, utan avgift, som sedan gjort det möjligt för honom att få jobb och kunna göra en karriär i företagsvärlden. Han har kanske inte reflekterat över det faktum att arbetstagarna inom den bilindustrin där han verkar också gått i skola, har barn på förskolan och så vidare.

En insikt som jag fått genom åren är att personer med blygsamma inkomster ytterst sällan klagar på skatter. Vad man dock kritiserat är att exempelvis pensionärer fått betala mer i skatt än löntagare med samma inkomst. Att vi nu tar bort den skillnaden i höstens budget handlar om rättvisa gentemot den generation som varit med och byggt upp vår välfärd. En generation som också gjort det möjligt för andra generationer att göra en klassresa och bli välutbildade höginkomsttagare.

Varje förslösad krona är en stöld från folket, sade den socialdemokratiske politikern Gustav Möller. Enligt Skatteverkets beräkningar så är det drygt 40 miljarder kronor som Sverige går miste om varje år genom fusk eller laglig skatteplanering och placering i så kallade skatteparadis. Det måste vi kunna prata om. Visst ska vi diskutera skatter, lämplig nivå och till vad och hur skatten ska användas på bästa sätt. En bra idé är att var och en av oss bidrar utifrån förmåga och tar del utifrån behov. För övrigt så undrar jag vad det är Leif Östling vill ha förutom lägre skatt?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons