Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väderballong i retur

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Väderballonger sänds upp över hela jorden för att synkront ”ta tempen” på atmosfären. I Sverige sker detta på 4 platser med automatiska stationer. Sundsvall ,Visby, Göteborg och Luleå. De förstnämda 2ggr/dygn. De senare 1.

Då jag är en av laddarna av dessa sonder, funderar man ganska ofta vart de faller ner mot marken igen och oftast är det havet som får ta emot de uttjänta instrumenten. Men då och då hittas de dock på land och det är detta som hände en dag i början av oktober 2010. I Njurundaskogarna strax söder om Sundsvall upphittades en sond, till synes helt intakt trots att den varit upp på ett par mils höjd och återvänt. Det knepiga var, att det råkade vara min dotter som var upphittaren och visste vad det var för konstig manick. Jag fick den och efter kontroll visade sig att den var uppsänd på nyårsafton 2009 från Midlanda flygplats, Sundsvall. Den hade alltså legat i skogen i 10 månader. Inte så konstigt i sig, men test visade att den dessutom var fullt funktionell. DVS. Det skulle vara fullt möjligt att återsända den till skyarna. Inte omöjligt, men ganska höga odds på detta, eller hur? Hur det gick med sonden? Ja kanske kommer den att läggas ut i en monter på SMHI:s huvudkontor i Norrköping tillsammans med de värden den uppmätte.

SMHI väderredaktion, Anders Hjort