Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väderkrönika: Besvärligt vinterväder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Stora mängder snö under kort tid kan skapa problem i trafiken men om det dessutom blåser så blir det extra besvärligt. Det skriver SMHI i dagens väderkrönika.

Det bildas snödrev. Redan när det blåser 5-7 m/s brukar lös snö börja driva ut på väggarna i öppna landskap. I Skåne säger man att snön fyker. Den här typen av väder är vanligast då det är kallt och snön är "torr". Men blåser det tillräckligt mycket så driver snön även om det är blötsnö.

Just nu varnar vi även för nedisning på fler håll från Bottenviken och ner till mellersta Östersjön. På öppet hav kan ett fartyg snabbt utsättas för kraftig nedisning. Stänket från vågorna kan på bara en timme förvandlas till is i sådan omfattning att fartygets vikt ökar med hundratals ton. De flesta fall av nedisning inträffar i januari, men redan i november kan det förekomma svår nedisning.

Den 18 november 1971 anlöpte ett fartyg vid namn Västanvik Luleå. Det hade då 108 ton is ombord. Isbeläggningens tjocklek varierade mellan 20 och 60 cm. Behovet av varningar till sjöss var en av orsakerna till att man bildade Statens Meteorologiska Centralanstalt, det vill säga det som efterhand blev SMHI.