Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annons

En viktig del utav meteorologens underlag för väderprognoserna är de observationer som görs på ett antal platser, inte bara i Sverige, utan världen över. I Sverige finns cirka 120 stycken observationsstationer varav 100 är automatiska. De andra 20 är manuella och utförs av en utbildad väderobservatör. Dessa observationer görs vid bestämda tidpunkter och minst en gång i timmen. Det är inte bara "vädret", om det regnar eller snöar, som observeras.

Det är även temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning och sikt. Molntyp, molnhöjd och molnmängd. När man avgör molnmängden delas himlen in i åttondelar. När det är åtta åttondelar moln på himlen är det helt mulet, och vid noll åttondelar finns det inte ett endaste moln på himlen. När allt är observerat sammanställs det hela och rapporteras in i ett datasystem som sedan åskådliggörs på en karta. På denna karta kan meteorologen få en uppfattning om det aktuella väderläget för att sedan ta detta i beräkningarna för att göra sin prognos.

Innan jag började jobba som meteorolog på SMHI jobbade jag som väderobservatör på Helikopterflottiljen i Linköping. Jag tycker att det har varit till en stor fördel och kan även ha nytta av det i mitt arbete som meteorolog.

Annons