Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga fråga om hon behöver hjälp!

Annons

Det handlar om makt och det förekommer överallt i vårt samhälle. Mäns våld mot kvinnor är ett dystert ämne men just därför behöver vi prata om det i skolan, på arbetsplatserna och i politiska sammanhang. Våldet mot kvinnor och barn är inget enskilt svenskt fenomen utan förekommer i alla länder och särskilt utsatta är kvinnorna som lever i konflikt- och krigsområden.

I en hel del länder så räknas fortfarande kvinnor som en mans ägodel och begreppet våldtäkt inom äktenskap finns inte. På FN:s kvinnokommissions möte i New York i mars är ett tema eliminering och förebyggande arbete mot alla former av våld mot kvinnor och flickor. Att Sverige i dessa sammanhang företräds av en uttalat feministisk regering kanske inte är en stor sak här hemma, men väldigt stort i internationella sammanhang där jämställdhet är synonymt med kvinnors rättigheter, något som sällan toppar politiska prioriteringar. Signalvärdet när ett enskilt land har en tydlig feministisk agenda för både inrikes- och utrikespolitik ska inte underskattas.

Mäns våld mot kvinnor verkar ligga kvar på en konstant hög nivå. I en artikelserie i Aftonbladet av Kerstin Weigl (belönad med stora journalistpriset 2015) kunde man läsa om kvinnor som blivit mördade av sin man/exman. Det mest skrämmande med Weigls artikelserie är att polis, socialtjänst och andra myndigheter oftast haft kännedom om männens tidigare misshandel och hot mot kvinnorna men ändå inte lyckats skydda dem. Både den tidigare regeringen och den nuvarande satsar pengar för att ge stöd till utsatta kvinnor. Det är männen som kontrollerar, hotar, misshandlar, våldtar och mördar som är problemet. Jag vet att det finns föräldrar och andra närstående till våldsamma män som försöker stoppa polisanmälan från den utsatta kvinnan i syfte att skydda mannen, vilket är bedrövligt. Ingen borde stillatigande låta misshandel och våld pågå i ens närhet, oavsett om det rör familjemedlemmar eller vänner. Det hjälper varken kvinnan eller mannen, han kommer inte bli snäll av sig själv. Risken är mycket stor att det våldsamma beteendet fortsätter i en ny relation. För även om mannen i fråga kan vara otroligt charmig i början av relationen så kommer det våldsamma kontrollbehovet så småningom att träda fram. Har en man begått en brottslig handling så ska han också avtjäna ett straff för detta.

Vid flera tillfällen har vi kunnat läsa om pappor som fått fortsatt delad vårdnad om sina barn, barn som sett sin pappa kränka och misshandla deras mamma. För mig är det solklart att det i dessa fall inte kan anses vara till barnens bästa och att det måste sättas en gräns för när rätten att vara förälder är förverkad.

Nästa gång du träffar på en vän, släkting eller arbetskamrat och som du misstänker är utsatt för våld i hemmet så fråga om hon behöver hjälp och försök ge stöd om dina misstankar bekräftas. Du behöver inte fråga varför hon stannar kvar i en osund relation. Gör en polisanmälan! Den som ska ställas till svars är han som hotar, använder våld och försöker ta makten över hennes liv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons