Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga reformera polisen

Polisen i Örebro län har fått lite bättre helgbemanning. Men förstärkningen över helgerna motsvarar inte på långa vägar de ökade resurser som polisen har fått under de senaste åren. Antalet anställda vid polisen i Örebro har ökat med 25,5 procent sedan 1998. Antalet poliser som arbetat under en utvald helgnatt, det vill säga när det ofta är bråk och stök på stan, har ökat med 4,94 procent, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

I flera polisdistrikt har helgbemanningen tvärtom minskat. Så visst, det kan sägas att Örebro län ligger bättre till än många andra polisdistrikt. Men tillräckligt bra är det inte.

Detta duger inte, tycker Johan Pehrson, riksdagsledamot från Örebro och Folkpartiets rättspolitiska talesperson. Han kräver ökad synlighet och att färre poliser ska arbeta som byråkrater.

Problemet är att den politiska ledningen (inklusive den förra socialdemokratiska regeringen) har gjort en bakvänd prioritering. Det har varit känt i minst tio år att polisen brottas med enorma effektivitetsproblem. Brott där polisen mycket väl vet vem gärningsmannen kan bli liggande, utan att utredas.

Men det går alltid att manipulera med statistik för att det ska se snyggt ut. Polisen hittade efter ett tips 32 cannabisplantor. Det registrerades som 33 uppklarade narkotikabrott. Polisen beslagtog fem portionspåsar med kokain – det registrerades som fem uppklarade överlåtelsebrott.

Därtill verkar det finnas en tysthetskultur inom polisen. Den förre länspolismästaren i Örebro, Kalle Wallin, sade till poliselever: ”Hitta inte på en massa tokigheter och beskriv organisationen som en organisation som inte fungerar.” Men det är ju sant!

Det grundkrav som borde ha ställts redan för tio år sedan är: Polisen måste utnyttja sina resurser bättre. I den politiska debatten låter krav på effektivitet lite diffust. Det låter mer konkret att lova några tusen fler poliser. Och så blev det. Men att pumpa in mer resurser in en illa fungerande organisation är inte någon bra idé. Johan Pehrson är medansvarig för denna bakvända prioritering.

Nåja, bättre sent än aldrig. Om Johan Pehrson nu agerar för att polisarbetet ska fungerar bättre, välkomnar vi det. Det har allmänheten – och alla de poliser som brinner för sitt yrke – rätt att kräva.