Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägar och poliser i politisk debatt

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det handlade om brevbärare, om vägarna, om företagande och om polisen när kommunbygderådet bjöd in politikerna till en debatt om glesbygdsfrågor i Ljusnarsberg.

Förutsättningarna inför tisdagskvällens debattstund var följande: Sex olika frågor. Två minuter per parti och fråga för att ge ett svar.

Frågeställningarna var omfattande. Det frågades till exempel kring möjligheten för politikerna att påverka polisbemanningen på orten till hur Trafikverket kan påverkas att förbättra underhåll av vägnät i kommunen.

När lantbrevbärarnas betydelse för byarna diskuterades framhöll samtliga partier att det inte fanns så mycket i denna fråga som den lokala politiken kunde påverka.

I frågan om tillgång till

polis och känslan av trygghet kom samma förbehåll, polisens organisation är inte en kommunal fråga att besluta i. En ny kommande polisorganisation lyftes dock fram som positiv.

– Polisen jobbar med sin nya organisation och där finns en nyhet om att vi ska få en kommunpolis, sade Ewa-Leena Johansson (S).

– Känslan av trygghet bygger inte bara på polisens närvaro utan också på att människor stöttar varandra. Därför är det viktigt för tryggheten med stöd till byalagen och att föreningslivet förstärks, sade Henk Bijloo (FP).

Från Sverigedemokraterna puffades det för grannsamverkan mot brott.

– Vi är inte för att privatpersoner gör polisens jobb, men grannsamverkan kan i många byar vara ett komplement för att stötta polisen i deras arbete, sade Ronnie Wegerstedt (SD).

Samverkan över kommungränser och i regionsammanhang lyftes fram som framgångsfaktorer för Ljusnarsbergs kommun. Det handlade om etablerade samarbeten som Bergslagens kommunalteknik, BKT, som om planerade sådana som till exempel ett gemensamt företagscenter för kommunerna i norra länsdelen.

Hans Hedborg (C) uttryckte dock viss skepsis till hur BKT fungerar idag, men menade samtidigt att det är för sent att backa ur BKT-samarbetet nu.

Kommunen ska inte lämna BKT men BKT kan bli bättre, framhöll Ronnie Edvardsson (MP).

– Vi är ofta kritiska till BKT:s bristfälliga redovisningar om hur de utfört sitt uppdrag åt kommunen, sade Edvardsson.

När vägarnas skick stod på dagordningen berättade Ewa-Leena Johansson om besked från Trafikverket om att ny asfalt ska läggas på vägen till Ställdalen i år och sedan vidare mot Hörken till nästa år.

För utvecklingen av byarna lyftes bland annat fram behovet av bra kommunikationer och om ökad möjlighet till att tillåta husbygge i strandnära läge.