Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågat spel i den brittiska politiken

Annons

Vågspelet i brittisk politik tycks fortsätta. David Camerons Brexit-omröstning kommer gå till historien som ett av de minst genomtänkta. Och Theresa Mays nyval skulle kraftigt utöka Tories majoritet i det brittiska parlamentet. Nu blev det inte så och majoriteten har i stället suddats ut .Ansvaret för ”chansningspolitiken” är premiärministerns och misslyckandet högst personligt.

På hemmaplan såg vi hur samma slags politiska opportunism ställde till det för Anna Kinberg Batra när hon öppnade upp för Sverigedemokraterna. Partiet rasar i opinionen och väljarflykten går till både Sverigedemokraternaoch Centerpartiet; den utveckling som Moderaterna försökte hejda har i stället accelererat.

Economist skrev att May ”försökte få valet att handla om henne själv, och visade sedan att det inte fanns så mycket själv”. Från att i höstas uppfattats som statsmannamässig, har hon nu avslöjat sig själv som träig, arrogant och osäker då hon konsekvent vägrade ställa upp i tv-debatt mot Jeremy Corbyn.

Misslyckade strategiska vägval må tillskrivas trilskande kommunpolitiker eller kanslihusets partistrateger men välavvägt politiskt ledarskap handlar om att leda och inte låta sig ledas i kritiska ögonblick.

Misslyckade strategiska vägval må tillskrivas trilskande kommunpolitiker eller kanslihusets partistrateger men välavvägt politiskt ledarskap handlar om att leda och inte låta sig ledas i kritiska ögonblick. Att”tänka fritt är stort men tänka rätt är större” för att parafrasera Thomas Thorild, juridikstudent i Uppsala på 1700-talet.

Vi har nu sett outsiders i både Frankrike och Storbritannien uppnå valframgångar som var svåra att förutspå. Emmanuel Macron har anklagatsför att vara alldeles för marknadsliberal och Jeremy Corbyn alldeles för”vänster”, fastän båda förenas i ett progressivt miljöbudskap, sitt engagemang för jämställdheten och antirasismen. De etablerade vänsterpartierna i Europa är trögrörliga och förefaller inte begripa tiden de lever i.

Inför valet 2018 hoppas jag att vår egen partiorganisation drar lärdom av detta. För stora grupper i Sverige har i kölvattnet av finanskrisen ställts offside inför vuxenlivets inträde. Hoppingivande är att jobben och bostäderna nu växer fram men det är fortfarande för stora gruppersom inte inkluderas i den svenska modellen.

Det politiska intresset må skifta bland medborgarna men de förväntar sig likväl att politikerna levererar resultat som ger goda möjligheter att leva goda liv.

Det politiska intresset må skifta bland medborgarna men de förväntar sig likväl att politikerna levererar resultat som ger goda möjligheter att leva goda liv. När välfärdens kärnverksamhet utarmas, när BB lägger ned, när skolan befäster segregationen i stället för integrera, och när poliserna inte räcker till för att upprätthålla lag och ordning i vårautsatta områden, då är våra politiker ytterst ansvariga.

En vitaliserad politikutveckling och ett holistiskt systemperspektiv kommer att krävas för att adressera Sveriges tilltagagandepolitiska utmaningar. Men framförallt behövs ett internationalistiskt och progressivt politiskt ledarskap som övertygar och kontrasterar mot nationalismens fanbärare. Annars kommer Sverigedemokraterna fortsätta växa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel