Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att surfa kan se väldigt läckert och enkelt ut. Man ska ha koll på bland annat blåstid och blåststräckan, längden på den havssträcka som vinden har fört över sin energi till vågorna.

Det började med att min tonårsdotter sa: Vi kan väl åka till Hawaii så att jag kan lära mig surfa. Det kändes väl dyrt och eftersom min granne surfar så började jag undersöka hur det går att surfa här i Sverige. Han erbjöd oss att testa och redan några dagar senare fanns tillfället då det blåste så pass mycket att vågorna skulle var tillräckligt höga. Sagt och gjort men efter att blivit översköld av 1,5 till 2 meter höga vågor i 16-17 gradigt vatten räckte en kvart ganska väl för att bli övertygad om att man behöver våtdräkt. När vi kom till stranden vid 19-tiden på kvällen var det ett tiotal surfare där, dryga timmen senare var det dubbelt så många och några hade åkt bil mer än 25 mil för att passa på när vågorna var som störst.

Surfingen då? Vår svenske mästare Pontus visade att det kan se väldigt läckert och enkelt ut men för oss noviser var det jättesvårt att veta när man skulle paddla fart på brädan för att sedan resa sig upp. Flera gånger välte jag framlänges och andra tillfällen blev jag bara brutalt översköljd. En ständig fråga bland surfare är att veta när vågorna är som störst och det som påverkar mest är: Vindens hastighet. Hur lång tid som det blåser, blåstid, och även blåststräckan, längden på den havssträcka som vinden har fört över sin energi till vågorna.