Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Val i en orolig tid: Hellre välfärd än stora skattesänkningar

Vissa hävdar med bestämdhet att de politiska ideologierna har spelat ut sin roll i samhället. Att när fler och fler partier söker sig inåt mitten på den politiska skalan, blir det oerhört svårt att utläsa skillnaderna mellan partierna.

Kvar på ytterkanterna blir extremistpartierna, som ser sin uppgift att utskilja sig från mängden och profitera på det eventuella missnöje som uppstår när ideologiska aspekter tynar bort. Jag delar inte denna bild. I stället vill jag hävda att de ideologiska skiljelinjerna i allra högsta grad fortfarande är levande och tydliga.

2017 kallades av många ett europeiskt supervalår, med nationella val i flera EU-medlemsstater, exempelvis Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

2017 kallades av många ett europeiskt supervalår, med nationella val i flera EU-medlemsstater, exempelvis Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Ur ett svenskt perspektiv kommer 2018 att bli minst lika intressant, framförallt med det stundande riksdagsvalet i september. Därefter följer val till Europaparlamentet på våren 2019.

I grund och botten handlar båda dessa val om vilket samhälle vi vill leva i. Ett samhälle som premierar frihet, jämlikhet och solidaritet, där välstånd och ekonomisk utveckling kommer alla till del, eller ett samhälle som slits isär av segregation och klyftor och där människor tycker att de inte får tillbaka det de förväntar sig av samhället.

Trots att det är långt kvar till riksdagsvalet i september är skiljelinjerna redan tydliga. När vi vill fortsätta vårt samhällsbygge och utveckla den svenska modellen – alla arbetar, vi fördelar rättvist och vi har en trygg välfärd – vill våra motståndare i stället förstöra genom stora skattesänkningar, privatiseringar och nedskärningar.

Klara skiljelinjer finns också inom EU. I en tid då populister och extremister ifrågasätter mervärdet med EU-medlemskapet, driver de konservativa och moderaterna en linje med fokus på nedskärningar, avregleringar och tron på en fri marknad...

Klara skiljelinjer finns också inom EU. I en tid då populister och extremister ifrågasätter mervärdet med EU-medlemskapet, driver de konservativa och moderaterna en linje med fokus på nedskärningar, avregleringar och tron på en fri marknad där politiken undan för undan trängs tillbaka. Allt i syfte att företag och kapital ska kunna röra sig obehindrat och utan inskränkningar över nationsgränserna. För mig som socialdemokrat är det tveklöst så att det måste finnas en balans mellan ekonomiska och sociala rättigheter. Därför krävs en starkare koppling mellan ekonomisk och social utveckling, som kan skapa tillväxt, jobb och bättre livskvalité för alla medborgare.

Utan tvekan lever vi i en orolig tid med många utmaningar. Därför är de kommande valen oerhört viktiga, då resultatet kommer att återspegla det samhälle vi vill ha. Som jag ser det är vår viktigaste politiska uppgift att leverera vad vi lovar och stå upp för socialdemokratins värderingar. Därigenom kan vi upprätthålla tron på politikens möjligheter och tron på löftet om ett bättre samhälle. Ledorden framåt är utan tvekan att agera tillsammans. Genom att jobba tillsammans kan vi hitta gemensamma lösningar på de problem och utmaningar vi står inför. På så sätt kan vi också verkligen göra skillnad i människors vardag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel