Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valdet ser ut som rena Rama succén

Fyrtiofem minuter är ingen lång tid. Ändå känns Valdet Ramas första 45 i ÖSK-tröjan tillräckligt långa för att påstå att killen har alla förutsättningar att bli en attraktion i allsvenskan.

Förutsättningar i går: Tio dagar i klubben, de allra flesta som fotskadad på träningsläger i Turkiet. Före det, inte en match i kroppen på två månader.

Inte de bästa, således. Men den 24-årige kosovoalbanen klev in mot Elfsborg och gjorde allt rätt.

Blixtrande snabb i ben och uppfattning, lika hög utväxling med som utan boll vid fötterna. Inte särskilt stor, men till synes stenhård i kroppen.

På andra kanten Kushtrim Lushtaku. Också snabb, också villig att utmana. De två värvningarna gör att ÖSK känns snäppet starkare, vassare, snabbare än i fjol. Deras närvaro sätter press på kanttalangen, U21-landslagsmannen Marcus Astvald. Ger den senare förhoppningsvis en spark därbak, som lyfter honom till nästa nivå.

Marcus Astvald har gjort succé de senaste två säsongerna i ÖSK. Kom från egna led, från ingenstans i mångas ögon, och tog en plats i startelvan som känts rätt ohotad. Så blir det inte i år, och konkurrens tvingar fram utveckling, förutsett att man tar den på rätt sätt.

Med Ahmed Yasin och Josef Ibrahim som oskrivna utmanare bakom den heta kanttrion får Sixten Boström valmöjligheter som saknats. För ÖSK som klubb, som ett lag som vill jaga SM-guld, är det ett nödvändigt steg.

ÖSK besegrade Elfsborg efter en första halvlek som skrek topplag och guldstrid. Full fart, hög press, snabba och exakta passningar och löpvilja på alla håll. Andra halvlek var något helt annat, intensiteten sjönk, delvis möjligen beroende på att Andreas Klarström fick rött kort tidigt i matchen och ÖSK var en man mer. Sånt kan skapa viss lättja, falsk säkerhet. Men om offensiven kom av sig så var försvarsarbetet ändå mer än godkänt.

Pratade med Sixten Boström efter matchen, och det viktigaste som blev sagt var kanske att varken han eller spelarna faktiskt var riktigt nöjda, trots seger mot Elfsborg. 2–1 var liksom inte bra nog, och det säger åtminstone mig att laget har växt mentalt med de ökade krav både de själva och omgivningen ställer efter tredjeplatsen i fjol.

Andreas Haddad kommer att att nå tvåsiffrigt i skytteligan, om han får vara frisk och hel. Sjätte målet på försäsongen var kliniskt, liksom Nordin Gerzics framspelning.