Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valdistrikt byter namn

Valnämnden i Ljusnarsbergs kommun planerar för fullt inför höstens val till riksdag, kommun och landsting. En nyhet är att de fem valdistrikten kommer att byta namn.

Annons

– Länsstyrelsen har sagt att namnen ska vara geografiska så att väljarna vet vilka distrikt det är frågan om, säger kommunsekreterare och tillika valhandläggare Anders Andersson.

Förut hette alla fem valdistrikt Ljusnarsberg. Dessutom hade de varsin sifferbeteckning från ett till fem. Vid höstens val den 19 september heter valdistrikten Hörken, Ställdalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg, Bångbro och Tingshuset, Kopparberg.

Vallokaler är också klara och dessa är bygdegården i Hörken, dagcentralen i Ställdalen, Kyrkbacksskolans kafeteria, Folkets hus i Bångbro och tingshuset.

Valmyndigheten och Länsstyrelsen i Örebro har uppmanat kommunerna att satsa på åtgärder som ska leda till ett ökat valdeltagande.

Anders Andersson och valnämndens ordförande Lars Berglund (C) ska ta fram ett förslag hur ljusnarsbergarna kan lockas till valurnorna i större utsträckning än tidigare.

– Den fråga jag ställer mig spontant är om det här är en kommunal angelägenhet, säger valhandläggaren, En annan fråga är hur mycket kommunen ska satsa på för att öka valdeltagandet.

Det finns en sak som Ljusnarsbergs kommun skulle kunna göra utan någon större insats. Och det är att lägga ut en ständig påminnelse om valet på kommunens hemsida.

– Det kan vara okej, säger valhandläggaren. Min tanke är att jag och Lars Berglund kollar med valnämnden vad den tycker i den här frågan.