Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsförsök blev misshandel

Mannen var ute efter att våldta kvinnan – men frias ändå av Örebro tingsrätt. Förklaringen: Kvinnan visade sig vara en man.
– Den åtalades brottsplan hade aldrig varit möjlig att fullfölja, säger domaren Dan Sjöstedt.

Den 61-årige mannen attackerade sitt offer utanför porten där hennes före detta pojkvän bodde. 61-åringen knuffade omkull kvinnan och misshandlade henne sedan brutalt. Han försökte våldta kvinnan genom att slita av henne byxorna och han ska också ha tagit henne i skrevet.

Den före detta pojkvännen blev vittne till överfallet och rusade ned från lägenheten och ingrep.

Mannen grepsPolisen kom till platsen och grep mannen. Han häktades och åtalades sedan för våldtäktsförsöket.

Men nu frias 61-åringen av Örebro tingsrätt – trots att domstolen anser det bevisat att mannen var ute efter att våldta kvinnan. Han var inte ute efter vem som helst utan hade siktat in sig på henne.

Men det var just i egenskap av kvinna som han ville våldta henne, skriver tingsrätten i sin dom.

Nu visade det sig att offret rent fysiskt var en man – något som 61-åringen inte hade en aning om. När han överföll henne var hon klädd i kvinnokläder och under rättegången talade han hela tiden om henne som ”hon”. Till saken hör också att hon genomgått en hormonbehandling under flera år för att uppnå rätt könsidentitet.

Ogenomförbar planDet här gör att våldtäktsförsöket aldrig hade kunnat leda till en fullbordad våldtäkt, menar tingsrätten.

–Vi tror att han var ute efter att våldta just den här kvinnan. Men eftersom hon visade sig vara en man hade hans brottsplan aldrig gått att genomföra, säger domaren i målet, Dan Sjöstedt.

Det juridiska uttrycket för det här är att brottet är ”otjänligt”. Begreppet är ovanligt och enligt Sjöstedt är det inte exakt definierat vad som avses med detta.

–Det finns olika teorier om hur man ska hantera det här så därför ser vi fram mot hovrättens dom, säger Sjöstedt.

Du är alltså säker på att domen kommer att överklagas?

–Ja, det skulle i alla fall jag göra om jag var åklagare eller försvarare.

61-åringen döms nu i stället för misshandel. Straffet blir fyra månaders fängelse och han ska dessutom betala 15 000 kronor i skadestånd till kvinnan.