Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet är fritt men vad ska vi välja?

Vi gör val varje dag. Val som har betydelse här och nu, för mig och mina nära och kära, ja kanske till och med för den jag inte känner. Även våra små val får betydelse i ett större samhällsperspektiv. För även om vi vill tro att vi gör valen av egen fria vilja, så vet vi, att så är det inte. Vi kan bara välja bland det som finns.

Och utbudet styrs av andra människors tillsammans med det som jag efterfrågar. Men även vad jag efterfrågar styrs av min socioekonomiska ställning, bildning, uppfostran, kultur och religion. Men också av vad samhället erbjuder. Och samhället det är vi alla, allt det som vi gemensamt finansierar men också det vi tillåter eller inte tillåter ske och vara i vårt land. Och detta avgörs nästa gång söndagen den 9 september 2018.

I demokratisk ordning håller vi allmänna val i Sverige. Alla som fyllt eller fyller 18 år på valdagen och är svenska medborgare har sedan 1975 rösträtt. Ja ni läste rätt att vara ung och få rösta det är inte så gammalt. Rösträtten är din, men återigen alternativen presenteras av någon annan, så hur blir känslan av stolthet din när du använder rösträtten på valdagen.

Det kan också vara svårt att rösta rent fysiskt eller psykiskt, att ta sig till vallokalen kan vara svårt. Detta finns det lösningar på. Vilket gör flera av oss beroende av någon annan för att göra vårt ”fria” val. Men låt inte detta hindra dig.

Men vad eller vem ska vi då rösta på? Partier, partiledare, lokala företrädare. Eller någon vi känner? Den som är snyggast, smartast, snällast eller styggast?

Rösträtten är i princip allas då också utländska medborgare från EU, Norge och Island som varit bosatta i Sverige i 30 dagar och som i förväg anmält önskan om att rösta, samt övriga utländska medborgare som varit bosatta i Sverige i tre år, kan rösta i kommun- och landstingsvalen.

Men vad eller vem ska vi då rösta på? Partier, partiledare, lokala företrädare. Eller någon vi känner? Den som är snyggast, smartast, snällast eller styggast? Det är detta som valet går ut på, Det är ditt alldeles egna val. Ditt val kan präglas av dig så att din röst, hörs och bär i samhällsbygget. Och hur du röstar det är din hemlighet. Men om du vill prata politik och berätta hur du tänker rösta. På det sättet kan du få andra att reflektera över vikten att rösta – jag röstar på Centerpartiet

Kort sagt. Vi lever i ett demokratiskt land, vi håller allmänna val vart fjärde år. Och på lokal nivå så har alla vuxna som bott minst tre år i Sverige rösträtt. Vi är många och valet i september hålls för att Sverige ska vara den plats på jorden där vi alla i generationer ska känna oss hemma.

Vid valet i september lägger vi ytterligare en byggsten till vårt gemensamma samhällsbygge. Det är inte politiker och partier som vinner eller förlorar val. Det är du och jag.

Maria Rönnbäck

väljare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel