Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärd för alla driver Veronica

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Arbetslöshet och skola är viktiga frågor för socialdemokraten Veronica Wallgren, liksom välfärden. Med en tiondeplats på valsedeln ser hon fram emot att vara med och påverka.

Veronica Wallgren blev Hallsbergsbo för tre år sedan. Familjen som bodde utanför Stockholm, längtade efter lugnet på en mindre ort. Med en pappa från Närke och en stuga utanför Pålsboda blev Hallsberg ett naturligt val.

Det var också då Veronica gick med i Socialdemokraterna, både för att lära känna folk och för att hon har så många idéer. Partiets åsikter har hon dock alltid delat.

– Mina föräldrar har varit fackligt engagerade, berättar hon när vi möts utanför Adventskyrkan. Det är hennes nya arbetsplats, som kyrkomusiker.

Skolan är ett viktigt område för Veronica.

– Jag tyckte att klasserna började bli stora där vi bodde förut, det är bättre här.

Att minska arbetslösheten är också brådskande, speciellt ungdomsarbetslösheten.

– Vi måste få hit fler företag. Vi som politiker kan ge rätt förutsättningar med mark och lokaler.

Veronica poängterar dock att det är den gemensamma välfärden i stort, att den inkluderar alla, som är det hon verkligen brinner för.

– Jag skulle börjat med det här tidigare. Allt är politik, och det är väldigt roligt.

Om Hallsbergs centrum:

– Jag tycker grundservicen är bra, med bland annat mataffär och apotek. Sedan måste vi ha en öppen dialog om vad mer vi behöver. Många handlar på nätet så det behövs ett koncept som passar i tiden. Det gäller också att vi som bor här går till de ställen som finns. Folkets hus har många reagerat på, även där är dialog viktigt. Yngre har inte samma tradition av Folkets hus som de äldre. Men att ett behov finns märks, trycket på lokal hos oss i kyrkan har ökat nu.

Om småorterna:– Det är viktigt att det finns en grundservice även i kransorterna, och att invånarna är med och tycker. Bra kommunikationer är viktigt. Det är en regional fråga där vi får trycka på partikamraterna. Men det ska bli lättare att pendla och man ska känna att vi är en kommun.

Om bostäder:– Kommunen kan inte bestämma vem som vill bygga här men vi kan ge förutsättningar. Att kommunen nu själva bygger var ett beslut som var tvunget att tas. Men vi måste hitta andra sätt att lösa frågan, det ska inte betunga kommuninvånarna. Det är också viktigt att inte bara bygga i tätorten.

Om besparingarna:– Det har varit tufft för förvaltningarna, men tjänstemännen har gjort ett bra jobb. Vi var tvungna att rätta munnen efter matsäcken och nu har det vänt. Det är svårast att spara där det gäller människor, som skola och vård. Jag försöker att inte se allt i pengar utan värdighet också.