Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärden är beroende av Europasamarbetet

Vad händer om du blir sjuk på semestern? Det beror på var du semestrar – i vissa länder behöver du en sjukförsäkring för att få vård. Men om du semestrar inom EU behöver du inte tänka på det, eftersom din svenska sjukförsäkring gäller i hela unionen.

Det är lätt att vänja sig vid sådana här förmåner, men de kommer inte av sig själva.

De är resultatet av politiska förhandlingar mellan EU:s medlemsländer utifrån en gemensam vilja att göra det möjligt för människor att röra sig fritt inom unionen utan att hindras av landsgränser – en av EU:s så kallade fyra friheter. Och det är Sveriges medlemskap i Europeiska unionen som gör det möjligt för oss att utan bekymmer få sjukhusvård även om vi vistas utomlands.

Många politiker lyfter gärna fram sådant de är kritiska mot inom EU, eller använder EU som syndabock för beslut som de ogillar.

Att Sverige faktiskt också är med och fattar dessa beslut glöms då lätt bort.

Ansvaret faller då på oss som faktiskt tror på EU-samarbetet att förklara varför det betyder så mycket, och varför EU borde utvecklas – inte avvecklas.

Som landstings-/regionråd med fokus på hälso- och sjukvården märker vi värdet av EU-medlemskapet inte minst när det gäller frågan om kompetensförsörjning.

Många av vårdens anställda har sin bakgrund i något annat EU-land. Utan dessa medarbetare skulle vården gå på knäna, och EU bidrar i hög grad till att göra det lättare för oss att rekrytera från utlandet.

Det är nämligen tack vare EU:s ”byråkrati” som medlemsländerna numera erkänner yrkeskvalifikationer, oavsett i vilket EU-land man utbildat sig.

Det gör det lättare för sjukvården att rekrytera läkare och sjuksköterskor som behövs för att du ska få en bra vård.

Förutom rätten till kostnadsfri sjukvård bidrar EU hela tiden till att riva gränser mellan medlemsländerna.

Inom ramen för EU:s digitala agenda pågår till exempel ett arbete för gränsöverskridande nättjänster, så att den som blir sjuk på resan enkelt kan få patientinformation och e-recept skickat till vården i det land man befinner sig i.

Att snabbt kunna få tillgång till rätt läkemedel är en stor trygghet för individen, och förstås en patientsäkerhetsfråga. EU-kommissionen har inrättat ett nätverk för gränsöverskridande e-hälsotjänster för att skynda på den här utvecklingen.

För den som är drabbad av en ovanlig diagnos kan det vara bra att veta att EU-länderna arbetar för att samordna resurserna för dessa patientgrupper bättre.

Ofta handlar det om ett litet antal patienter, där vårdpersonalen i varje enskilt land har svårt att få tillräckligt med erfarenhet för att erbjuda bästa möjliga behandling.

Genom att bygga upp referensnätverk kan vårdpersonal i olika länder utbyta kunskaper och erfarenheter.

EU ger också stöd till medlemsländerna att ta fram nationella strategier för sällsynta sjukdomar. Ett konkret exempel på där vi genom Europasamarbetet kan åstadkomma sådant som varje medlemsland har svårt att göra självt.

Örebro län, Stockholms län, och Sverige, är en del av den europeiska unionen – ett välfungerande och viktigt samarbete mellan Europas länder.

För oss liberaler har det alltid varit naturligt att höja blicken bortom nationalstatens gränser, att vara öppna mot omvärlden och se fördelarna med internationell samverkan. Genom Sveriges EU-inträde har dessa fördelar blivit ännu mer uppenbara.

Några exempel på det har vi nämnt i denna artikel, men det finns naturligtvis flera – och på fler områden än vården.

Därför är det viktigt att vi nu står upp för EU-samarbetet och inte låter oss luras av populistiska EU-kritiker som gör allt för att Sverige ska bli mer inåtblickande.

En sådan politik kommer bara att göra oss fattigare, och ensammare. EU behövs – för välfärdens skull!

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholm

Ordförande Liberalernas välfärdskommission

Anna Starbrink

Oppositionsråd Region Örebro län

Anna Ågerfalk (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel