Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfritt ”magplask” när S försökte lägga ned LOV

Socialdemokraternas försök att lägga ner ”Lagen om valfrihet (LOV)” blev ett riktigt magplask. Avsaknaden av branschkunskap och orimligt ställda krav blev för svåra att hantera nu när valfriheten skulle bort. Det är bra att S misslyckades med detta. Örebroarnas behov av bra omsorg är för viktig för att försöka sig på ändringar som grundar sig i Socialdemokraternas politik att vilja minska valfriheten.

Liberalerna fokuserar på två saker; god vård och omsorg samt valfrihet. Valfrihet är så viktigt och inte minst möjligheten att välja bort. Vi ville från början fortsätta med LOV, men i utveckling, en bättre LOV. Vi vill ställa högre krav på utförare att ta ansvar för helheten. Bättre rapportsystem samt både en utbyggd och rättvis dialog. Likvärdighet för alla utförare. Ett utförarsystem som grundar sig på utförda behov istället för minuter. Eventuella kvalitetsbrister ska åtgärdas omgående och företag som inte håller måttet ska bort. Alla som levererar omsorg i Örebro kommun ska göra det bra.

Vi Liberaler vill se att den enskilda människans behov sätts i centrum och genom att ge örebroaren en möjlighet att välja och välja bort så ökar örebroarnas möjligheter till en behovsanpassad omsorg.

Vi Liberaler ser ett framtida behov att utveckla LOV och göra den ännu bättre.

Liberalerna sade nej till avvecklingen av LOV. När beslutet ändå var ett faktum försökte vi påpeka det feltänk och de orimliga upphandlingskraven. Vi var ganska säkra på att anbudsförfarandet skulle misslyckas eftersom sättet det var skrivet på innehöll omöjliga förhållanden, otydligheter och byråkrati. Och vi fick rätt.

Lagen om valfrihet ska nu vara kvar oförändrad under 2020. Vi Liberaler ser ett framtida behov att utveckla LOV och göra den ännu bättre. Vi ser även ett behov av lagändringar gällande LOV och hoppas att vi kan påverka regeringen att frågan utreds. Lokalt hoppas vi kunna samarbeta om att hitta det bästa systemet. Frågan om att leverera både bra och rätt omsorg är för viktig för onödigt politiskt käbbel. För Liberalerna är det viktigt att örebroaren ska ha större valfrihet. Det ger också Örebro kommun mer regelbunden inverkan och det ger varje utförare mer frihet att anpassa sin verksamhet efter omsorgstagarens behov.

Skarpare krav på det basala men färre mål tror vi är lösningen. Handlingsfrihet och kreativt är ett måste.

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel