Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj ekologiskt kött om du tänker på miljön

Annons

Kära gott folk, om ni bryr er om natur och klimat, så istället för att skippa det näringsrika köttet, råder jag er att välja ekologiskt och mindre mat som producerats i form av monokultur. Varför då? Jo, det är faktiskt så att atmosfären och klimatet är beroende av både koldioxid och metan och just därför bidrar naturen med detta från till exempel kor. Naturen är genial, men tyvärr tror sig människan ofta veta bättre än naturen och skyller hellre på allt annat än sig själva, som till exempel kor. Vi har på jorden haft bisonoxar många, många gånger fler än de kor vi har i dag. Ändå påverkade de inte klimatet negativt.

Det är viktigt att skilja på det som är naturligt och det som inte är det! Det verkliga problemet är industrin som släpper ut växthusgaser i mängder på onaturlig väg. Ett exempel är konstgödning som enligt Science Daily (studie av Cornell University och Environmental Defense Fund), i USA orsakar 100 gånger mer metanutsläpp än man tidigare trott! Men det håller man helst hemligt. Så skyller man på korna.

Vad är problemet med monokultur då? Jo, man fokuserar på en gröda som vete, vilket motverkar den biologiska mångfalden, biomassan reduceras och fotosyntesen påverkas därmed negativt. (Mindre koldioxid tas upp och mindre syre frigörs). Jordens koldioxidbindning försvagas också. Detta leder till mindre näringsrik jord (näring som grödorna är beroende av), och sämre förmåga att suga upp regn, som förstås direkt påverkar klimat och natur negativt.

”Skyll inte på naturen”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel