Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj ett kött som är bättre för miljö. och naturvärden

Svar  till ”Elev i klass 9” NA den 19 augusti, om köttets miljöpåverkan.

Jag har studerat mat och miljöfrågor i tre år på Örebro universitetet. Köttproduktionen bidrar till 15 procent av utsläppen av växthusgaser. Du säger att det inte är så mycket. Men globalt sett är 15 procent oerhört mycket. Växthusgaser är olika ämnen: både koldioxid och olika kvävgaser och mäts i den gemensamma nämnaren: koldioxidekvivalenter (Co2e). I dag vet man att hela matindustrin har en enormt stor miljöpåverkan, där köttet är det överlägset värsta delen. Jag ska förklara:

När vi säger ”kött” menar vi ofta nötkött, det vill säga ”biffen” som har en nästan tio gånger så stor miljöpåverkan jämfört med kyckling- och fiskkött. Anledningen är att det går åt så mycket resurser (mark, vatten och foder) det sker utsläpp av gifter och växthusgaser. Enorma odlingar (för djurfoder) där gifter används skadar dessutom den biologiska mångfalden; viktiga arter av djur och växter dör.

Men det finns bra kött! Gräsätande köttdjur (får, hjort etcetera) är betydligt bättre för miljön, på många sätt. Det finns även nötdjur som går på grönbete. Dessa djur bidrar till och med till att förbättra den biologiska mångfalden. De har dessutom ofta en avsevärt bättre djurhälsa, då de får behålla sina naturliga beteenden. Därför kan vi välja att äta deras kött med gott samvete. Så: problemet är inte ”kött” i sig, utan sättet som det produceras på i dag: utan hänsyn till naturen och djuren. Vi behöver därför inte alls sluta äta kött – bara skaffa oss rätt kunskap och agera därefter.

”Måltidsekologen”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel