Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj fritt bland Örebro läns fyra sjukhus

Under de senaste månaderna, framför allt i samband med det nya samarbetsavtalet mellan Region Örebro län och Capio Läkargruppen, har en hel del oro spridit sig med anledning av en uppfattning att man inte längre kan välja fritt bland de olika mottagningar och sjukhus i länet.

Bakom detta ligger bland annat den nya organisationen där man nu har skapat så kallade regionkliniker. De tre offentliga sjukhusen har med andra ord slagits samman organisatoriskt och där det tidigare fanns exempelvis tre ortopedkliniker finns det nu bara en regionklinik. Från regionens sida har det då framförts att alla remisser skulle in till en gemensam handläggning för att därefter ”utportioneras” till de olika sjukhusen. Detta förfarande har då tolkats hos många personer som att valfriheten har inskränkts eller till och med avskaffats.

Tyvärr har inte regionens företrädare alltid varit helt klara i sin information vilket har bidragit till oron.

Emellertid kan jag konstatera att oron är obefogad. Enligt patientlagen (2014:821) är nämligen patientens valfrihet solklar. I 9 kap 1§ står det: ” En patient som omfattas av ett landstings ansvar för hälso- och sjukvård ska inom eller utom detta landsting få möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård.”

Klarare än så kan det inte uttryckas, och med detta så kan förhoppningsvis all oro stillas. Vi som bor i Örebro kan fortfarande välja fritt bland länets fyra sjukhus.

”Per Tussis”

Leg läkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel