Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljaren möts av ouppdaterade hemsidor

Det är ett drygt halvår kvar till valet.
Valrörelsen har redan börjat sägs det, men det märks inte på Kumlapartiernas hemsidor.

Annons

Kumla har störst andel förstagångsväljare i länet. 7,5 procent av de röstberättigade i höstens val får rösta för första gången.

Alla ”vet” att unga inte tar till sig information på samma vägar som äldre. Detta har dock inte gjort att partierna i Kumla är på tå på nätet. Den som vill ha information om vilka frågor partierna vill driva lokalt får vackert ringa eller söka upp någon politiker.

”Vi uppdaterar sidan” heter det på Kristdemokraternas sida, som för närvarande inte innehåller något matnyttigt. Kanske är det ändå bättre än hemsidor där bästföredatumet på informationen passerat för länge sedan.

Uppdaterad information är på gång, bedyrar de partiföreträdare vi har varit kontakt med. De konstaterar också att det är en fråga om resurser.

På riksplanet arbetar partierna aktivt med sina hemsidor och där finns mycket information att hämta. Men det är påfallande att ju närmare de lokala, kommunala frågorna man kommer desto oftare är det tunnsått med information om vad partierna vill.

Förklaringen kan vara enkel: Det är svårt att i en lite organisation hitta medarbetare som har tid att uppdatera hemsidan.

Det gäller till exempel för Socialdemokraterna i Kumla där kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson samtidigt är den som sköter uppdateringen av hemsidan.

– Jag hinner inte med, konstaterar han och hoppas att det blir annorlunda i när en ny hemsida lanseras senare i vår då fler partimedlemmar ska kunna uppdatera sidan.

Inte bästa sättet

Men Folkpartiets Linda Axäng är inte säker på att det är bästa sättet att nå väljare. Bloggar, facebookgrupper och twitter är flexiblare och bättre sätt att kommunicera med väljare.

Folkpartiets hemsida kommer dock att finnas, men inte uppdateras så ofta.

– Vi ska försöka ha så mycket kontaktuppgifter som möjligt på hemsidan så man vet till vem man kan vända sig. Sedan kan man i samtal diskutera om enskilda frågor.

Läs mer i onsdagens NA, där varje partiföreträdare får svara för varför deras hemsidor ser ut som de gör.

JAN WIJK