Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljer du att sprida fakta eller falska nyheter?

Väljer du att sprida fakta eller falska nyheter? I dag är det nästan precis åtta månader kvar till valdagen som detta år inträffar andra söndagen i september (normalt tredje söndagen i september).

Annons

Många politiska kommentatorer och experter befarar att årets val kommer att präglas av negativa kampanjer och falska nyheter. Det talas om inblandning av främmande makt, läs Ryssland, utifrån erfarenheter från både det amerikanska och det franska presidentvalet. Men också om spridande av falska nyheter från olika användare på Facebook och Twitter. För såväl etablerade media som för vanliga användare av sociala medier kommer det därför att vara extra viktigt med faktakoll och eftertänksamhet innan man länkar nyheter vidare. Det som vid första anblicken kan se ut som en riktig nyhet kan i stället visa sig vara rena hitte på-historier utan någon som helst koppling till verkligheten.

Det är inte bara på nätet som det sprids falska nyheter och felaktigheter. I höstas delade ett oppositionsparti i Örebro ut flygblad i Ekeby Almby som var direkt missvisande och felaktig ”information” om Socialdemokraternas skolpolitik.

Det är inte bara på nätet som det sprids falska nyheter och felaktigheter. I höstas delade ett oppositionsparti i Örebro ut flygblad i Ekeby Almby som var direkt missvisande och felaktig ”information” om Socialdemokraternas skolpolitik. Något som ledde till att vi fick dela ut flygblad i samma område med korrekt information att Socialdemokraterna inte är emot det fria skolvalet.

Så sent som för en månad sedan så spred företrädare för samma oppositionsparti felaktiga rykten på Facebook om Luciafirande på förskolorna i Örebro. Detta bemöttes av ansvarig nämndordförande som redovisade fakta och som dessutom påtalade vikten av att inte sprida ”fake news” (falska nyheter).

Vi som är politiskt aktiva har ett särskilt ansvar för att inte sprida felaktigheter och för att hålla en god ton i sociala medier och i samtal med väljarna. Med erfarenhet från många valrörelser, en folkomröstningskampanj och aktivitet i sociala medier sedan 2005 så kan jag konstatera att kommunikation sker snabbare, tonen mellan meningsmotståndare har blivit hårdare och personangreppen har ökat de senaste valen. Under samma period har metoder och därmed möjlighet att kommunicera med väljarna utvecklats och förändrats, vilket innebär att politiska partier kan nå sympatisörer och väljare direkt utan att gå via traditionell media.

Jag måste medge att jag vid några tillfällen kommenterat inlägg från politiska motståndare på ett sätt som varit raljant och ibland rent av elakt.

Jag måste medge att jag vid några tillfällen kommenterat inlägg från politiska motståndare på ett sätt som varit raljant och ibland rent av elakt. Så trots att jag inte hade för avsikt att avge något nyårslöfte så lovar jag att göra mitt bästa för att bidra till att samtalsklimat under årets valrörelse hålls på en anständig nivå. Självklart kommer jag att dela med mig av information om vår politik och göra jämförelse med andra partiers politik. När det gäller spridande av nyheter så kan jag konstatera att det fortfarande finns personer som inte känner till att från och med den första januari i år så får pensionärer och personer med sjukersättning/aktivitetsersättning sänkt skatt. Från den första mars höjs barnbidraget och studiebidraget med 200 kronor. Det här är fakta som ni med säkerhet kan dela vidare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons